Friday, March 1, 2013

Gladiator (2000)


  • Regia

    Ridley Scott
  • Cu

    Russell CroweConnie NielsenJoaquin Phoenix
  • Gen film

  • Durata

    155 minute
  • UN EROU VA RĂSĂRI
    CE FACEM ÎN VIAŢĂ POATE INTRA ÎN ISTORIE
    Au trecut patru decade de când carele de luptă alergau şi săbiile străluceau pe marele ecran în drame epice despre timpurile trecute. Acum regizorul Ridley Scott readuce publicului de cinema bătăliile glorioase din vremea romanilor într-o poveste impetuoasă despre curaj şi revanşă. Marele general roman Maximus (Russell Crowe) a condus din nou legiunile spre victorie pe câmpul de luptă. Odată terminat războiul, Maximus se gândeşte să se întoarcă acasă, la soţia şi la fiul său. Cu toate acestea, muribundul împărat Marcus Aurelius (Richard Harris) mai are încă o sarcină pentru general: să-i transmită puterea.

    Invidios pe Maximus, moştenitorul tronului, Commodus (Joaquin Phoenix) ordonă execuţia să şi a familie sale. Scăpând cu greu de la moarte, Maximus ajunge sclav şi este antrenat că gladiator în arenă în care începe să-i crească faima. Acum, vine la Roma cu intenţia de a răzbuna uciderea soţiei şi a fiului său ucigându-l la rândul său pe noul împăratul Commodus. Maximus a învăţat că singura putere mai mare decât cea a regelui este voinţa poporului, şi ştie că se poate revanşa doar dacă ajunge cel mai mare erou al imperiului.

Letters from Iwo Jima (2006)


  • Regia

    Clint Eastwood
  • Cu

    Ken WatanabeKazunari Ninomiya
  • Gen film

  • Durata

    141 minute
  • Acum saizeci si unu de ani, armatele americana si japoneza s-au confruntat in Iwo Jima. Câteva decenii mai târziu, au fost dezgropate mai multe sute de scrisori din pamântul sterp al insulei. Scrisorile imprumuta chipuri si voci barbatilor care au luptat acolo, precum si extraordinarului general care i-a condus in lupta.

    Soldatii japonezi sunt trimisi in Iwo Jima stiind ca este extrem de probabil sa nu se mai intoarca vreodata. Printre ei se afla Saigo (Kazunari Ninomiya), un brutar care vrea sa traiasca doar atât incât sa apuce sa-i vada fata fiicei sale nou-nascute; Baron Nishi (Tsuyoshi Ihara), un campion olimpic la echitatie, cunoscut in intreaga lume datorita talentului si onoarei sale; Shimizu (Ryo Kase), un tânar fost politist militar al carui idealism nu a fost inca pus la incercare de razboi; si locotenentul Ito (Shidou Nakamura), un militar sever care ar accepta mai degraba sa se sinucida decât sa se predea.

    Cel care conduce defensiva este Generalul lt. Tadarnichi Kuribayashi (Ken Watanabe), ale carui calatorii in America i-au dezvaluit natura lipsita de speranta a razboiului, insa i-au oferit de asemenea un fel de strategica capacitate de intelegere privind felul in care sa lupte impotriva numeroasei armate americane, revarsându-se pe insula dupa traversarea Pacificului.

    Cu mijloace limitate de aparare, dincolo de vointa sa si roca vulcanica din care este facuta insula , tacticile fara precedent ale Gen. Kuribayashi transforma ceea ce fusese prevazut a fi o infrângere rapida si sângeroasa in aproape 40 de zile de confruntare eroica si plina de inventivitate.

    Aproape 7.000 de soldati americani au fost ucisi in Iwo Jima; peste 20.000 de soldati japonezi au pierit acolo. Nisipul negru din Iwo Jima este inca patat cu sângele lor, insa sacrificiile lor, incercarile lor, curajul si compasiunea de care au dat dovada sunt inca vii in scrisorile pe care le-au trimis acasa.

    Regizorul Clint Eastwood, laureat al Premiului Academiei ("Million Dollar Baby", "Unforgiven") ne prezinta povestea nespusa inca a soldatilor japonezi si a generalului lor, care in urma cu 61 de ani s-au aparat impotriva fortelor armate americane invadatoare pe insula Iwo Jima.

    In incercarea de a explora un eveniment care continua sa aiba rezonante in ambele culturi, Clint Eastwood a fost obsedat de sentimentul ca realizarea unui singur film – "Flags of Our Fathers" – ar insemna sa spuna doar o parte a povestii. Prin acest dublu proiect de film fara precedent, filmat consecutiv pentru a fi prezentat in ordine secventiala, Eastwood cauta sa prezinte batalia din Iwo Jima – si, implicit razboiul din Pacific – ca pe un conflict nu numai armat ci si intre culturi diferite.

    Desi spun povesti separate din perspective diferite si in limbi diferite, "Scrisori din Iwo Jima" si "Flags of Our Fathers" constituie tributul adus de Eastwood celor care si-au pierdut viata din ambele tabere. Regizorul spera sa reuseasca sa spuna ambele versiuni ale povestii si cu putin noroc, sa dezvaluie colectiv o noua perspectiva asupra acestui moment dureros din istoria noastra comuna.

    Warner Bros.Pictures si DreamWorks pictures prezinta o productie Malpaso/Amblin a filmului "Scrisori din Iwo Jima", in care joaca actorul nominalizat la Premiul Academiei Ken Watanabe ("The Last Samurai", "Memoirs of a Geisha", "Batman Begins") in rolul Gen. Tadarnichi Kuribayashi, generalul Imperiului japonez care a condus rezistenta armata.

    Din distributie fac parte actori plini de talent printre care Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shidou Nakamura si Nae. Regizat de Eastwood pe baza unui scenariu scris de scenarista japoneza-americana Iris Yamashita, dupa o poveste de Yamashita si laureatul premiului Oscar, Paul Haggis ("Crash"), filmul este produs de Eastwood, laureatul premiului Oscar Steven Spielberg ("Saving Private Ryan", "Schindler’s List") si nominalizatul la Oscar Robert Lorenz ("Mystic River").

    Vechi colaboratori de-ai lui Eastwood au condus echipa de productie din spatele scenei: directorul de imagine Tom Stern; creatoarea de costume Deborah Hopper, monteurii Joel Cox, A.C.E. si Gary D. Roach; si creatorul productiei defunct intre timp Henry Bumstead, si creatorul productiei James J. Murakami. Defuncta Phyllis Huffman s-a ocupat cu distributia. Muzica a fost compusa de Kyle Eastwood si Michael Stevens. "Flags of Our Fathers" si "Scrisori din Iwo Jima" sunt ultimele filme la care au contribuit atât Bumstead cât si Huffman. Primul dintre filme este dedicat memoriei lor.

    "Scrisori din Iwo Jima" este distribuit international de catre Warner Bros. Pictures.

Once Upon a Time in the West (1968)


  • Regia

    Sergio Leone
  • Cu

    Henry FondaClaudia Cardinale
  • Gen film

  • Durata

    165 minute
  • “Filmul incearca sa surprinda prin ritm ultimele momente ale unei persoane inaintea mortii. Undeva candva in vest este din primul moment pana la final un dans al mortii. Toate personajele din film, cu exceptia personajului Claudiei Cardinale, sunt constiente ca la sfarsitul povestii nu vor mai fi in viata”, spune Sergio Leone.
    ' Once Upon a Time The West ' sau 'C'era Una Volta il West ' este un western de acţiune în care drama oamenilor Vestului, cuceritori a noi teritorii , este prezentată dur şi uneori cu mult umor. Filmul este regizat de Sergio Leone în anul 1968 . Povestea filmului debutează cu imaginile dintr-o staţie de tren, izolată, din Arizona. Plecările şi sosirile din această gară nu sunt tocmai la timp deoarece tot timpul apar răufăcători pregătiţi să deturneze călătorii sau transporturi cu mărfuri de diferite valori . Trei oameni înarmaţi ajung la gară şi aşteaptă nerăbdători sosirea trenului. Când în final trenul ajunge în staţie îşi face apriţia şi eroul filmului , cu faţa tristă şi arsă de soarele vestului dar care exprimă un caracter foarte dur. Într-o fermă din apropiere , o familie - Brett McBain şi copii lui se pregătesc să o primească în rândurile lor pe cea care le va fi mamă , Jill . Aceştia nu ştiu încă prin ce peripeţii vor fi nevoiţi să trecă pentru a-şi salva viaţa .

Psycho (1960)


  • Regia

    Alfred Hitchcock
  • Cu

    Anthony PerkinsJanet Leigh
  • Gen film


    28 voturi
  • Durata

    109 minute
  • Anthony Perkins îl interpretează pe nebunul Norman Bates, ale cărui casă şi motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ţi petrece o seară liniştită. Nimeni nu ştie asta mai bine decât Marion Crane (Janet Leigh), ghinionista călătoare a cărei drumeţie ia sfârşit în celebra scenă din duş, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch.
    Mai întai un detectiv privat (Martin Balsam), apoi sora lui Marion (Vera Miles) pornesc în căutarea ei până când suspansul şi teroarea ating cote maxime, în momentul demascării ucigaşului.

    Cel mai celebru thriller din istoria cinematografului, cu soluţii regizorale încă şi azi proaspăte şi surprinzătoare, un film care a inspirat generaţii de regizori. Mai nou s-a făcut o variantă modernă, cu scena duşului filmată identic ca la Hitchcock, violentă şi controversată (ca să nu mai pomenim de sutele de parodii).

    "În Psycho m-au interesat destul de puţin subiectul şi personajele. Ceea ce m-a interesat a fost să impresionez publicul cu ajutorul montajului, al imaginii, al benzii sonore şi a tot ceea ce este pur tehnic. Este o mare satisfacţie pentru noi să folosim arta cinematografică pentru a crea emoţie. Şi în Psycho am reuşit acest lucru." - Alfred Hitchcock, 1966 (Le Cinema selon Hitchcock)

    Nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Alfred Hitchcock), 1961. Premiul Globul de Aur pentru rol secundar (Janet Leigh), 1961.

Snatch (2000)


Unde dai si unde crapa - Goana dupa un diamant care o ia razna, lumea dura si tenebroasa a boxului ilegal, un tigan colorat irlandez si ...un caine.
Hotul de diamante si curierul Franky "Four Fingers" (Franky "Patru degete"), interpretat de Benicio Del Toro, poposeste la Londra, in drumul sau spre New York unde urma sa-i livreze un diamant urias sefului sau Avi (Dennis Farina). In cursul misiunii sale de livrare a micilor pietre pretioase varului lui Avi, Doug "The Head" (Doug "Capul" -Mike Reid) si celorlalti bijutieri locali din Hatton Gardens, el este ademenit de catre Boris "The Blade" (Boris "Lama" -Rade Sherbedgia) sa parieze la un meci ilegal de box. Insa el habar nu are ca Boris i-a intins o capcana si proprietarii unui magazin de amanet, Vinny (Robbie Gee) si Sol (Lennie James), impreuna cu soferul lor Tyrone (Ade), il vor jefui la pariuri. Intre timp, impresarii ageamii de box ilegal, Turkish (Jason Statham) si cu partenerul sau de afaceri Tommy (Stephen Graham) sunt pe cale de "a da lovitura" datorita unui meci cu cel mai influent gangster din zona, impresarul de box si proprietarul unei ferme de porcine, Brick Top (Alan Ford). Dar cand boxerul ageamiilor este facut knock out de catre Mickey O'Neil (Brad Pitt), un boxer tigan itinerant de origine irlandeza, baietii il conving sa lupte in locul boxerului lor in meciul aranjat al lui Brick Top.
Insa Mickey se dovedeste a fi total neserios si cei doi intra in panica atunci cand luptatorul neinfricat refuza "sa se dea batut in runda a patra" conform intelegerii. Din fericire, curajul si tehnica tiganului il impresioneaza pe Brick Top-salvandu-i pe toti trei de la ferma de porci a lui -insa Mickey trebuie sa lupte din nou, de aceasta data pe bune, pentru ca Brick Top nu se sfieste sa apeleze la brutalitate si represalii sangeroase pentru a-si impune punctul de vedere.
In New York, stirea ca Frank a fost atras intr-o cursa de catre pariori il ingrijoreaza pe Avi care, impreuna cu ucigasul sau de incredere, se urca in avionul de Londra. Ei angajeaza o vedeta locala, "Bullet Tooth" Tony (Tony-omul cu dintele glont) interpretat de Vinnie Jones, pentru a-l gasi pe Frank si diamantul. Destinul nefericit al curierului de diamante este descoperit in scurt timp si cautarea pietrei pretioase disparute ii mobilizeaza pe toti intr-o cursa trasnita care este pe cale de a scapa de sub control...
Trageri pe sfoara, cacealmale si fatarnicii numeroase, in timp ce fiecare isi urmeaza planurile proprii -toate fiind ilegale, unele nastrusnice si majoritatea sortite sa se sfarseasca in bai de sange, durere si razbunare. Cum planurile merg aiurea si spiritele se incing, caini, diamante, rulote, boxeri si armament asortat sunt amestecate intr-o incaierare generala haotica...

Forrest Gump (1994)


  • Regia

    Robert Zemeckis
  • Cu

    Tom Hanks
  • Gen film

  • Durata

    142 minute
  • "Viata este ca o cutie de ciocolatã... nu stii niciodatã cu ce te alegi"
    Povestea începe cu o pană căzând la piciorul lui Forrest. Forrest o ia și o pune în geanta sa. Așezat pe o bancă așteptând autobuzul, Forrest, pe parcursul filmului, își povestește viața care este aidoma penei luate de vânt.
    Forrest Gump este una din acele productii cinematografice care au devenit un adevãrat fenomen. In acest film, Tom Hanks face un rol de exceptie ca Forrest, un om obisnuit a cãrui inocentã simplã ajunge sã întrupeze o generatie. Distins cu 6 premii Oscar, între care premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Robert Zemeckis) si cel mai bun actor într-un rol principal (Tom Hanks), Forrest Gump este un titlu pe care nu vrei sã-l ratezi.

The Green Mile (1999)


  • Regia

    Frank Darabont
  • Cu

    Tom HanksMichael Clarke Duncan
  • Gen film

  • Durata

    188 minute
  • PAUL EDGECOMB NU CREDEA IN MIRACOLE. 
    PANA IN ZIUA CAND A INTALNIT UNUL.
     

    “The Green Mile” este o adaptare pentru marele ecran a celebrului roman- foileton al lui Stephen King, publicat în 1996. Actiunea se petrece în anul 1935, în sectorul condamnatilor la moarte al unei închisori din sudul Statelor Unite si dezvoltã povestea uimitoare a unui gardian despre relatia neobisnuitã ce se înfiripã între acesta si unul dintre condamnati, posesor al unui har magic, pe cât de misterios, pe atât de miraculos. 
    Câstigãtorul a douã premii OSCAR, Tom Hanks, interpreteazã rolul lui Paul Edgecomb, gardianul sef care relateazã prin flashback o întâmplare misticã de pe vremea când lucra în penitenciarul Cold Mountain si avea sub supraveghere un grup de criminali condamnati la moarte pe scaunul electric. 
    Michael Clarke Dunkan, la primul sãu rol principal, îl interpreteazã aici pe John Coffey, un prizonier masiv, înalt de peste 2m, condamnat pentru uciderea brutalã a douã fetite. Firea lui blândã, naivã, si puterile paranormale cu care este înzestrat, contrasteazã puternic cu înfãtisarea sa, strecurând în mintea lui Edgecomb îndoieli despre vinovãtia lui Coffey. 
    Realizatorul Frank Darabont se reîntoarce, dupã 5 ani, în scaunul de regizor pentru a aduce pe ecran cea de-a doua adaptare a sa dupã un scenariu de Stephen King, “The Green Mile”. Darabont a scris si regizat cunoscutul “The Shawshank Redemption,” productie Castle Rock din 1994, care i-a adus sapte nominalizãri la OSCAR, dintre care, una pentru Cel mai bun film si una pentru Cea mai bunã ecranizare. David Valdes, producãtorul executiv al productiei Castle Rock din 1993, thriller-ul “In the Line of Fire” nominalizat la OSCAR si al filmului lui Clint Eastwood, câstigãtor al premiului OSCAR pentru Cel mai bun film al anului 1992, “Unforgiven”, este producãtorul acestui film. 

The Departed (2006)


  • Regia

    Martin Scorsese
  • Cu

    Leonardo DiCaprioMatt DamonJack Nicholson
  • Gen film

  • Durata

    152 minute
  • În războiul dintre poliţie şi mafia irlandeză, tânărul Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) devine o piesă esenţială, el fiind născut în cartierul unde clanul mafiot îşi avea cartierul general. Căpitanul Queenan (Martin Sheen) şi ajutorul său, Dignam (Mark Wahlberg), îi cer lui Costigan să se infiltreze într-un grup mafiot condus de Frank Costello (Jack Nicholson). Un film despre munca poliţiştilor sub acoperire, despre prietenie şi trădare, despre dragoste şi fatalitate.
    Un film de acţiune, în regia lui Martin Scorsese, condimentat cu tot ce este necesar unui film de succes.

    "Cârtiţa" este plasat în sudul Bostonului, acolo unde Departamentul de Poliţie al statului Massachusetts a declarat un război total, menit să distrugă vârfurile crimei organizate. Ideea este să se pună capăt domniei puternicului cap al mafiei, Frank Costello, acţionându-se din interiorul structurii mafiote. Un tânăr novice, Billy Costigan, care a crescut în sudul Bostonului, este cel desemnat să se infiltreze în cercurile mafiei conduse de Costello. În timp ce Billy îşi dă silinţa să câştige încrederea lui Costello, un alt tânăr poliţist venit de pe străzile din "sud", Colin Sullivan, se afirmă cu repeziciune în departamentul de poliţie al statului.

    Fiind promovat în Secţia de Investigaţii Speciale, Colin face parte dintr-o mână de poliţişti de elită a căror misiune este să-l distrugă pe Costello. Însă ceea ce nu ştiu superiorii săi este că acest Colin lucrează de fapt pentru Costello, informându-l pe şeful crimei organizate despre fiecare pas pe care urmează să-l facă poliţia. Atunci când atât gangsterii, cât şi poliţia, realizează că o “cârtiţă” s-a infiltrat printre ei, Billy şi Colin se află într-un continuu pericol de a fi prinşi şi daţi pe mâna duşmanului şi fiecare trebuie să se grăbească să descopere identitatea celuilalt pentru a se salva la timp.

Above the Law (1988)


  • Regia

    Andrew Davis
  • Cu

    Steven SeagalPam Grier
  • Gen film

  • Durata

    96 minute
  • Steven Seagal este intr-o forma extraordinara in acest thriller nerecomandat cardiacilor. Seagal este Nico Toscani, un fost luptator in Vietnam convertit in politist pe strazile din Chicago care incearca sa anihileze o retea de traficanti periculosi de droguri in stare de orice fel de atrocitati pentru a-si intimida adversarii. Cand este pe punctul de a da lovitura finala, Nico isi da seama ca a cazut in plasa unei conspiratii pusa la cale de... FBI. Asa ca ia totul pe cont propriu si nu trece mult timp pana cand traficantii resimt din plin usturimea loviturilor de aikido aplicate de Nico. 
    Filmul este in fapt un superrecital al lui Steven Seagal in tehnica artelor martiale.


Love & Savagery (2009)


  • Regia

    John N. Smith
  • Cu

    Allan HawcoSarah Greene
  • Gen film

  • Durata

    95 minute
  • Filmul prezinta povestea unei idile interzise. In 1969, Michael, un geolog pasionat, pleaca in Irlanda pentru a aprofunda studiul unei importante descoperiri geologice. In micul sat unde poposeste o intalneste pe Cathleen, o tanara irlandeza care se pregateste sa devina calugarita, pentru a face pe placul defunctei sale mame. Dragostea e fulgeratoare, dar comunitatea locala nu vede cu ochi buni aceasta idila. Va triumfa dragostea sau prejudecatile unei comunitati fanatice ?