Saturday, March 2, 2013

Pulp Fiction (1994)


  • Regia

    Quentin Tarantino
  • Cu

    John TravoltaSamuel L. JacksonUma Thurman
  • Gen film

  • Durata

    154 minute
  • Comedie neagra, construita eliptic, nonlinear, pe cateva povesti principale, ale caror personaje interactioneaza, sub o forma sau alta. Doi gainari care vor sa jefuiasca un magazin intalnesc doi asasini care au de recuperat un obiect miraculos pentru seful lor, care are o intelegere cu un boxer, pe care acesta n-o respecta. Exista, desigur, o seama de povesti "secundare", care le sustin si le intregesc pe cele principale, intr-o perfecta sfera "tarantineasca"

American History X (1998)


  • Regia

    Tony Kaye
  • Cu

    Edward NortonEdward Furlong
  • Gen film

  • Durata

    119 minute
  • Edward Norton este Derek Vinyard, un adolescent neo-nazist care crede cu fervoare în surpremaţia ariana dupa ce este sedus de mesajul periculos al gurului rasist Cameron (Stacy Keach).

    Într-o seară, fratele său mai mic, Danny, vine cu răsuflarea tăiată şi îi relatează cum mai mulţi tineri de culoare i-au vandalizat maşina. Fără să stea pe gânduri, Derek înşfacă o arma de foc, iese din casă şi descarcă toate gloanţele de pe ţeavă în tinerii turbulenţi. Judecat şi condamnat la trei ani de închisoare, Derek îşi va revizui în detenţie atitudinea intolerantă şi se va reîntoarce în libertate un cu totul alt om.

    Între timp, fratele său îi calcă apăsat pe urme, devenind un skinhead veritabil sub oblăduirea lui Cameron care îi inoculează în minte ura împotriva evreilor, negrilor şi asiaticilor.

    Când Danny scrie la cursul de istorie o recenzie favorabilă cărţii de căpătâi a nazismului, Mein Kampf de Adolf Hitler, profesorul său de istorie, care este negru, îl convinge să se înscrie în cursul său cu circuit închis intitulat American History X. Tema pe care o primeşte Danny este aceea de a scrie un referat despre fratele său care a fost pe vremuri elevul aceluiaşi profesor. Astfel, regizorul introduce, prin flash-back-uri în alb şi negru povestea lui Derek, până în noaptea în care i-a ucis pe tinerii de culoare. Ultima parte a filmului se axează pe încercarile lui Derek de a-şi împiedica fratele să comită greşelile pe care le-a comis el.
    Finalul este oarecum previzibil, dar şocant şi tulburător.
    Edward Norton este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal.
    Filmul este, practic, povestea unei familii destramate unde personajul principal, membru al unei organizatii neo-naziste, este, fara voia sa, tata si model pentru fratele lui mai mic. O serie de intimplari care culmineaza cu asasinarea unui tinar de culoare, il trimit pe Norton la inchisoare, fapt ce se va dovedi ulterior, primul pas spre salvare. Chiar daca experientele traite dupa gratii, ii vor schimba radical viziunile si viata, pacatele il prind din urma si dintr-un anumit punct de vedere, il fac sa inteleaga ca schimbarea a venit totusi prea tirziu

Twelve Monkeys (1995)


  • Regia

    Terry Gilliam
  • Cu

    Bruce WillisMadeleine Stowe
  • Gen film

  • Durata

    129 minute
  • Misterul Armatei celor 12 maimuţe se află între trecut şi viitor, între luciditate şi nebunie, între vis şi realitate. Acţiunea filmului are loc în anul 2035 când omenirea subzistă într-o dezolantă lume a morţii, urmare a distrugerii în proporţie de 99% a populaţiei Pământului. Cole (Bruce Willis), un voluntar încăpăţânat sprijinit de Kathryn Railly (Madeleine Stowe) au numai două indicii pentru a descifra enigma Armatei celor 12 maimuţe, care ameninţă să şteargă omenirea de pe faţa pământului.

Se7en (1995)


  • Regia

    David Fincher
  • Cu

    Gwyneth PaltrowBrad PittMorgan Freeman
  • Gen film

  • Durata

    123 minute
  • Un criminal în serie cu o minte sclipitoare începe un joc de-a şoarecele şi pisica cu doi detectivi criminalişti. Cel mai vârstnic dintre ei urmează să iasă la pensie într-o săptămână, aşa că vrea să-l prindă pe criminal cât mai repede cu putinţă. Celălalt este un tânăr energic, care priveşte cu un uşor dispreţ resemnarea şi plafonarea partenerului său. Acţiunea se petrece într-un oraş fără nume, înecat de ploaie şi apăsat permanent de un cer plumburiu. Şirul crimelor continuă, ucigaşul părând a pedepsi victimele pentru comiterea câte unuia dintre cele şapte păcate capitale. Singurul element luminos, care contrastează cu sumbra atmosferă a filmului e soţia tânărului poliţist, interpretată de Gwyneth Paltrow.

    În timpul filmărilor, între blonda actriţă şi Brad Pitt s-a înfiripat o relaţie amoroasă care a durat doi ani şi s-a sfârşit când Gwyneth a făcut presiuni prea mari asupra iubitului ei ca să o ia de soţie.

Scarface (1983)


  • Regia

    Brian De Palma
  • Cu

    Al PacinoMichelle Pfeiffer
  • Gen film

  • Durata

    170 minute
  • Scarface, un remake după filmul aparut în 1932, urmăreşte aceeaşi poveste a unui emigrant cubanez, Tony Montana (Al Pacino), care, împreună cu prietenul lui, Manny Ray, pune bazele unui puternic imperiu mafiot în Miami. Timp de aproape 3 ore, filmul, de o duritate rar întâlnită în 1983, a născut numeroase controverse în momentul lansării. Regizat de Brian de Palma şi scris de Oliver Stone, Scarface a intrat în istorie şi prin faptul că este unul din puţinele filme nominalizate atât la Globurile de Aur (Cel mai bun actor într-un rol principal, Cel mai bun actor într-un rol secundar, Cea mai bună muzică), cât şi la Zmeura de Aur (Cel mai prost regizor).

The Godfather: Part II (1974)


  • Regia

    Francis Ford Coppola
  • Cu

    Al Pacino
  • Gen film

  • Durata

    200 minute
  • În ceea ce fără îndoială este una dintre cele mai bune continuări de film din toate timpurile, Francis Ford Coppola duce mai departe povestea de proporţii epice a trilogiei Godfather cu această saga despre două generaţii din familia Corleone aflate la putere. Coppola colaborează încă o dată cu scriitorul Mario Puzo, şlefuind două poveşti întreţesute, care funcţionează în egală măsură ca preambul şi continuare a originalului. Prima prezintă umilele începuturi ale clanului sicilian şi ascensiunea în New York a tânărului Don Vito, interpretat acum într-un rol secundar premiat cu Oscar de Robert De Niro. A doua prezintă ascensiunea lui Michael (Al Pacino), noul Don al clanului. Reunind mulţi dintre actorii care au lucrat la The Godfather, Coppola a produs un film de o magnitudine şi viziune uluitoare. Producţia a fost nominalizată la 11 Premii Oscar, dintre care a primit şase - inclusiv Oscarul pentru “Cel mai bun film” al anului 1974.

The Godfather (1972)


  • Regia

    Francis Ford Coppola
  • Cu

    Marlon Brando
  • Gen film

  • Durata

    175 minute
  • Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasa a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante retele mafiote in America. Filmul prezinta o viziune extrem de realista a acestei lumi mai putin accesibile unde cuvantul dat si promisiunile facute au o valoare capitala, iar onoarea este la mare pret. Din pacate pentru el, in momentul in care viata ii este pusa in pericol, copii sai nu mai pot sa stea departe de pericole, fiind antrenati si ei in acest joc extrem de riscant al luptelor intre clanurile mafiote din America. Respect, crima, bani si, mai presus de toate, putere: acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine acest film si actiunea sa care a facut lumea filmului sa vuiasca.


The Town (2010)


  • Regia

    Ben Affleck
  • Cu

    Blake LivelyJeremy RennerBen Affleck
  • Gen film

  • Durata

    125 minute
  • În fiecare an, în Boston au loc peste 300 de jafuri bancare. Şi un singur cartier, Charlestown, a dat lumii mai mulţi spărgători de bănci şi hoţi de maşini decât oricare alt loc din America.
    Doug MacRay (interpretat de Ben Affleck) este unul dintre ei. Însă nu e "croit" din aceeaşi stofă ca ceilalţi, deoarece a avut o şansă să-şi schimbe viaţa, să n-o ia pe urmele tatălui său criminal. Cu toate acestea, Doug a ales să devină şeful unei bande de hoţi fără scrupule, a căror mândrie este de a fura fără să fie prinşi. Singura familie a lui Doug este formată din complicii săi în ale hoţiei, iar singurul om pe care îl poate considera aproape ca un frate este Jem (interpretat de Jeremy Renner), în ciuda temperamentului aprig şi comportamentului periculos al acestuia.
                Situaţia se schimbă, însă, după ultima spargere, când Jem o ia ostatecă pe managera băncii, Claire Keesey (interpretată de Rebecca Hall). Când descoperă că aceasta locuieşte chiar în Charlestown, Jem e cuprins de nervozitate şi vrea neapărat să afle cât de multe ştie Claire despre autorii spargerii. Ştiind de ce e capabil Jem, Doug promite că se ocupă el şi o caută pe Claire, căreia nici nu-i trece prin minte că această întâlnire nu e deloc întâmplătoare şi că fermecătorul străin este unul dintre cei care o terorizase cu câteva zile înainte.

    Relaţia cu Claire transformându-se într-o pasionată poveste de dragoste, Doug decide să-şi schimbe viaţa şi să plece din oraş. Dar acest lucru se dovedeşte a fi extrem de dificil, întrucât agenţii FBI - conduşi de Frawley (interpretat de Jon Hamm) - sunt pe urmele sale, iar Jem îi pune la îndoială loialitatea. Doug realizează că nu va fi uşor să scape şi că acţiunile sale o pot pune în pericol pe Claire. Prin urmare, el nu mai are de ales decât între două lucruri: să-şi trădeze prietenii sau s-o piardă pe femeia pe care o iubeşte.

    Warner Bros. Pictures, în asociere cu Legendary Pictures, prezintă filmul The Town / Oraşul, o producţie GK Films şi Thunder Road Film, în regia lui Ben Affleck, un thriller dramatic despre hoţi şi poliţişti, prietenie şi trădare, iubire şi speranţă şi fuga de un trecut care nu lasă nicio şansă viitorului.
    Scenariul este realizat de Peter Craig, Ben Affleck şi Aaron Stockard, după romanul Prince of Thieves al lui Chuck Hogan. Producătorii filmului sunt Graham King şi Basil Iwanyk, iar producători executivi Thomas Tull, Jon Jashni, William Fay şi David Crockett. Imaginea este semnată de Robert Elswit, scenografia de Sharon Seymour, iar montajul de Dylan Tichenor. Costumele sunt create de Susan Matheson, iar coloana sonoră este compusă de Harry Gregson-Williams şi David Buckley. Din distribuţie mai fac parte: Blake Lively, Titus Welliver, Pete Postlethwaite şi Chris Cooper .

Star Trek: The Future Begins (2009)


  • Regia

    J.J. Abrams
  • Cu

    Zachary QuintoSimon PeggChris Pine
  • Gen film

  • Durata

    126 minute
  • Când nava stelară USS Kelvin este atacată de Nero (Eric Bana) - un neîndurător romulan - este timpul ca tinerii Kirk (Chris Pine) şi Spock (Zachary Quinto), de-abia ieşiţi de pe băncile Academiei, să facă echipă pentru a porni în căutarea unuia dintre prizonierii romulanului. La bordul navei Enterprise, cei doi vor colabora cu McCoy, Uhura, Scotty, Sulu şi Chekov într-o aventură care-i poartă până pe planeta Vulcan. Destinat atât celor nefamiliarizaţi cu universul Star Trek cât şi super-fanilor acestuia, noul film al lui J.J. Abrams introduce şi generosul artificiu al călătoriei în timp. Oare îi va permite acesta tânărului Spock s-o întâlnească pe varianta sa mai în vârstă, interpretată de celebrul Leonard Nimoy?


Heat (1995)


  • Regia

    Michael Mann
  • Cu

    Al PacinoRobert De Niro
  • Gen film

  • Durata

    171 minute
  • Atunci când doi oameni puternici se află de părţi opuse ale baricadei, situaţia este la un pas de a fi explozivă. Acţiunea filmului se petrece în Los Angeles-ul zilelor noastre, iar în prim plan se află doi oameni puternici, cu personalităţi complexe care se hăituiesc reciproc. Unul este un criminal profesionist, iar celălalt este un reputat detectiv a cărui singură obsesie profesională este să-l prindă pe ucigaşul care întotdeauna a reuşit să înfrunte dreptatea, legea şi adevărul.

    Neil McCauley (Robert de Niro) este criminalul a cărui amintire despre perioada petrecută în închisoare îl ambiţionează să stea departe de poliţişti. Împreună cu cei trei parteneri ai săi, Christ Shiherlis (Val Kilmer), Michael Cheritto (Tom Sizemore) şi Nate (John Voight), Neil şi-a asumat succesul şi reuşita a foarte multe jafuri impozante din Los Angeles şi nu numai. Acum, el planifică să se retragă din meserie, însă nu înainte de o ultimă acţiune. Este bun în ceea ce face şi toată lumea ştie: este metodic şi inteligent.

    Vincent Hanna (Al Pacino) este un detectiv de la secţia jafuri/omoruri din LAPD şi are o obsesie care încetul cu încetul îi distruge viaţa personală şi începe chiar să-i pericliteze cariera. Neil McCauley este captura pe care şi-o doreşte dintotdeauna. Vrea să-l prindă, este un impuls mai mult decât justiţiar, este o obsesie, este încununarea carierei lui care fără această captură nu i-ar lăsa decât un gust amar. Îşi consumă toată energia pentru a descoperi detalii, elemente, fapte, urme care să-l conducă la gestul suprem: prinderea lui Neil.

    Este teribil de incitant, intrigant şi tensionant Hanna care trăieşte pentru a-şi îndupleca prada, pentru a-l descoperi. Intrigant, deoarece obsesia lui îl costă scump, îl costă liniştea şi dreptul la iubire. Perseverează în demersul lui pe care toată lumea îl consideră exagerat, absurd şi este convins că doar astfel are cum să dea un sens obsesiei lui. Acesta este singurul lucru stabil şi sigur din viaţa lui, restul părând să se destrame, chiar şi speranţa într-o eventuală iubire, deşi se află la a treia căsnicie care se apropie de final...

    Cu o distribuţie grea, o acţiune inteligentă şi tensionantă presărată cu disperare, ambiţii şi ispite, Obsesia pare filmul complet. Printre scene dure, bărbăteşti se strecoară fin, dar percutant iubirea...

Unforgiven (1992)


  • Regia

    Clint Eastwood
  • Cu

    Clint Eastwood
  • Gen film

  • Durata

    131 minute
  • În oraşul "Big Whisky" trăiesc oameni obişnuiţi care încearcă să ducă o viaţă normală.
    Cowboy-ii încercă şi ei să-şi câştige existenţa.

    Şeriful "Little Bill" menţine ordinea folosind violenţa atunci când este nevoie. Prostituatele din oraş se descurcă şi ele cum pot. Însă la un moment dat una dintre ele este ucisă de câţiva cowboy. Nemulţumite de dreptatea făcută de şerif, prostituatele oferă recompensă pentru prinderea criminalilor. Această recompensă îl atrage pe tânărul pistolar "The Schofield Kid", precum şi pe bătrânul ucigaş William Munny. Iniţial acesta renunţase la "meserie" de dragul soţiei sale, dedicându-se familiei şi mai ales celor doi copii ai săi. Când soţia sa îl părăseşte, viaţa la fermă devine tot mai grea şi de nesuportat. Aşa că ia legătura cu vechiul său partener, Ned, îşi pregăteşte calul şi pleacă să ucidă încă o dată, încălcând linia dintre eroism şi răutate, om şi mit.


Inception (2010)


  • Regia

    Christopher Nolan
  • Cu

    Leonardo DiCaprioJoseph Gordon-Levitt,Tom HardyEllen Page
  • Gen film

  • Durata

    148 minute
  • Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) este un hoţ priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracţiei, adică al furtului de informaţii şi secrete preţioase din subconştientul oamenilor în timp ce aceştia visează, când mintea lor este cel mai vulnerabilă.

    Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar l-a făcut în acelaşi timp să piardă tot ceea ce era mai important pentru el şi l-a transformat într-un fugar internaţional. Acum i se oferă o şansă să recapete tot ceea ce a pierdut: o ultimă misiune i-ar putea reda viaţa de dinainte dacă reuşeşte un lucru imposibil, opusul extracţiei de informaţii: implantarea lor în mintea cuiva. 

    Însă un inamic periculos urmăreşte fiecare mişcare a lui Cobb şi a echipei sale, în scopul de a-i împiedica să-şi ducă la îndeplinire misiunea. Iar Cobb este singurul care ar fi putut anticipa acest lucru.

The Prestige (2006)


  • Regia

    Christopher Nolan
  • Cu

    Scarlett JohanssonMichael CaineHugh JackmanChristian Bale
  • Gen film

  • Durata

    130 minute
  • Renumitul regizor Christopher Nolan (Memento, Batman - ~Inceputuri) vine cu un nou thriller plin de trucuri si iluzii. ~In aceasta involburata si misterioasa poveste, doi tineri magicieni ai epocii victoriene, aprind scanteia unei rivalitati puternice care se va transforma intr-o batalie a trucurilor si o sete neincetata de a-si descoperi secretele unul altuia. Acesti doi oameni pun fata in fata indrazneala si dorinta, arta spectacolului si stiinta, ambitia si prietenia, cu rezultate periculoase, mortale si amagitoare. Rivalitatea lor este adusa la viata de doi dintre cei mai completi actori de cinema: Hugh Jackman, castigator al premiului Tony, si Christian Bale, remarcat pentru performanta sa actoriceasca din filme precum Masinistul sau Batman - Inceputuri. Lor li se alatura o excelenta echipa actoriceasca, compusa din Michael Caine, castigator a doua premii Oscar, Scarlett Johansson, nominalizata la Globul de Aur, Rebecca Hall, nou venita in echipa, Piper Perabo, pe care o stiti din Coyote Ugly, starul filmelor fantastice Andy Serkis si David Bowie, in rolul genialului Nikola Tesla. Actiunea incepe cu cadre intr-o rapida schimbare, in centrul Londrei, intr-un timp cand magicienii erau idoli sau celebritati si cand doi tineri magicieni incearca sa-si gaseasca calea lor catre glorie. Sclipitorul, sofisticatul Robert Angier (HUGH JACKMAN) este un excelent comediant, in timp ce mai tanarul Alfred Borden (CHRISTIAN BALE) este un geniu creativ care are secretele unor numere magice ingenioase. Ei isi incep cariera ca prieteni si parteneri. Dar cand trucurile lor importante devin si ucigatoare, ei devin dusmani pe viata - fiecare intetioneaza sa-l depaseasca si sa-l termine pe celalalt. Truc dupa truc, spectacol dupa spectacol, competitia dintre ei creste pana cand nu mai cunoaste margini, iar cei doi incep sa recurga la orice, chiar la fantastica noua putere a electricitatii si geniul stiintific al lui Nikola Tesla - in timp ce viata celor din jurul lor atarna in balanta. Warner Bros. Pictures si Touchstone Pictures prezinta filmul Prestigiul regizat de Christopher Nolan dupa un scenariu de Jonathan Nolan si Christopher Nolan dupa nuvela lui Christopher Priest. Filmul este produs de Emma Thomas, Aaron Ryder si Christopher Nolan. Producatori sunt Charles J.D. Schlissel, Chris J. Ball, William Tyrer si Valerie Dean.

Saving Private Ryan (1998)


  • Regia

    Steven Spielberg
  • Cu

    Tom Hanks
  • Gen film

  • Durata

    170 minute
  • Apreciat de critici si public, Salvati soldatul Ryan, regizat de Steven Spielber, e un film de neuitat, care a avut un impact profund si de durata in toata lumea. Castigator a cinci premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun regizor, filmul a luat premii si pentru imagine, montaj, sunet si montaj de sunet. 

    Mai mult de 70 de critici, inclusiv cei de la revista Time, USA Today, New York Times si Entertainment Weekly) si grupuri de critici din New York, Chicago, Dallas-Ft. Worth si Marea Britanie l-au numit cel mai bun film al anului, in timp ce ciritiic din Los Angeles, Toronto si ai Asociatiei Criticilor de Film i-au acordat premiile pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor. 

    In plus, Spielberg a primit al treilea premiu al Asociatiei Regizorilor din America, premiul American Legion "Spiritul Normandiei", un premiu de merit USO, precum si cel mai inalt premiu civil acordat de Ministerul Armatei. Ales de mai bine de 160 de topuri, Salvati soldatul Ryan a mai castigat Globul de Aur pentru cel mai bun film, la categoria drama, si premiul pentru cel mai bun regizor, premiul Asociatiei Producatorilor din America si zece nominalizari la Academia Britanica de Film. 
    "Salvati soldatul Ryan" a fost pe locul intai la incasari, in 1998. 

    Vazuta prin ochii unui pluton de soldati americani, povestea incepe cu Ziua Z a invaziei din cel De-al Doilea Razboi Mondial., apoi avanseaza dincolo de plaja, cand soldatii primesc o misiune speciala foarte periculoasa. 

    Capitanul John Miller (Tom Hanks) trebuie sa-si duca oamenii in spatele liniilor inamice, pentru a-l gasi pe soldatul James Ryan, ai carui trei frati au fost ucisi pe front. In fata unor forte inamice coplesitoare, soldatii pun la indoiala ordinele. De ce isi risca viata opt soldati, pentru a salva unul singur? Inconjurati de brutalitatile razboiului, fiecare dintre ei trebuie sa gaseasca singur raspunsul si puterea de a triumfa cu onoare si curaj.