Saturday, March 16, 2013

V for Vendetta (2005)


  • Regia

    James McTeigue
  • Cu

    Hugo WeavingNatalie Portman
  • Gen film

  • Durata

    132 minute
  • Plasat în peisajul futurist al Marii Britanii totalitare, V de la Vendetta spune povestea unei tinere din clasa muncitoare, numită Evey, care este salvată dintr-o situaţie de viaţă şi de moarte de către un om mascat cunoscut doar ca "V".
    Profund, complex, V este în acelaşi timp literar, flamboaiant, tandru şi intelectual, un om dedicat eliberării concetăţenilor săi de cei care i-au supus prin teroare. Este de asemenea înverşunat, răzbunător, singuratic şi violent, condus de o vendetă personală.

    În încercarea sa de a elibera poporul Angliei de corupţia şi cruzimea care i-au otrăvit guvernarea, V condamna caracterul tiranic al conducătorilor lor numiţi şi îsi invită concetatenii sa i se alature în umbra Parlamentului pe 5 noiembrie - Ziua lui Guy Fawkes. 

    În acea zi din 1605, Guy Fawkes a fost descoperit într-un tunel de dedesubtul Parlamentului cu 36 de butoaie de praf de puşcă. El şi cei care conspirau împreună cu el organizaseră trădătorul "Complot al Prafului de Puşcă" drept raspuns la tirania guvernarii sub James I. Fawkes si tovarăşii săi sabotori au fost spânzurati, traşi pe roată şi tăiaţi în patru, şi planul lor de a răsturna guvernarea nu a reuşit.

    În spiritul acelei rebeliuni, în amintirea acelei zile, V se leaga sa aducă la îndeplinire complotul pentru care Fawkes a fost executat pe 5 noiembrie în 1605: va arunca în aer Parlamentul. 

    Descoperind adevărul despre trecutul misterios al lui V, Evey descoperă şi adevărul despre sine - şi devine neasteptata lui aliată în realizarea planului său de a stârni o revolutie, aducând libertatea şi dreptatea înapoi într-o societate plina de cruzime si corupţie.

Match Point (2005)


  • Regia

    Woody Allen
  • Cu

    Scarlett JohanssonJonathan Rhys Meyers
  • Gen film

  • Durata

    124 minute
  • Un tanar instructor de tenis provenit dinte-un mediu modest, Chris Wilton (Jonathan Rhys-Meyers) se angajeaza intr-un club frecventat de inalta societate londoneza. 

    Se imprieteneste rapid cu Tom Hewett (Matthew Goode), cu care imparte pasiunea pentru opera. Wilton incepe sa frecventeze familia Hewitt si o seduce pe Chloe (Emily Mortimer), sora lui Tom. 

    Este pe cale sa se casatoreasca cu Chloe si sa-si schimbe statutul social, dar face cunostinta cu fermecatoarea logodnica a prietenului sau, Nola Rice (Scarlett Johansson), o americanca venita in Anglia pentru a-si incerca norocul ca actrita...

Million Dollar Baby (2004)


  • Regia

    Clint Eastwood
  • Cu

    Clint EastwoodHilary SwankMorgan Freeman
  • Gen film

  • Durata

    137 minute
  • “Daca este ceva magic in luptele care depasesc puterea de a indura, atunci este magia pe care o simti cand risti totul pentru un vis pe care nimeni in afara de tine nu-l vede.” 
    Frank Dunn (CLINT EASTWOOD) a antrenat si a fost manager pentru cativa luptatori uluitori, de-a lungul unei vieti petrecute in ring. Cea mai importanta lectie pe care le-a predat-o este cea care ii guverneaza viata: mai presus de orice, intotdeauna apara-te pe tine. Dupa o instrainare dureroasa de fiica lui, Frankie nu a mai reusit sa se apropie de nimeni pentru mult timp. Singurul sau prieten este Scrap (MORGAN FREEMAN), un fost boxer care are grija de sala de sport a lui Frankie si care stie ca dincolo de infatisarea morocanoasa a acestuia, este un om care de 23 de ani incoace participa la slujba religioasa zilnic, cautand iertarea ce, cumva, il ocoleste.
    Maggie Fitzgerald are 31 de ani, este chelnerita si isi propune sa faca ceva cu viata ei. Ii place boxul si incearca sa-l convinga pe antrenorul Frankie Dunn sa o invete sa boxeze. Initial acesta o refuza, insa ea nu se da batuta dorind sa-i arate ca este demna sa-i fie discipol. Cu ajutorul partenerului acestuia, Eddie Dupris, reusesc sa-l convinga pe Frankie, astfel ca Maggie va fi antrenata de unul dintre cei mai buni antrenori ai momentului. De-a lungul filmului Frankie se ataseaza din ce in ce mai tare de eleva sa, deoarece nu are o relatie prea grozava cu propria lui fiica. Practic Maggie este adoptata de antrenorul ei si impreuna incearca sa urce cat mai sus pe podium.
    Filmul relateaza povestea lui Maggie Fitzgerald, o chelnarita obisnuita care s-a mutat din Ozarks la Los Angeles avand dorinta de a deveni canpioana de box.Mai mult decat atat dorinta ei este de a fi antrenata de legendarul antrenor de box Frankie Dunn.Filmul este o poveste profunda despre hotarare, putere si dragoste, puse mai presus de curajul celor din lumea boxului profesionist.
    Maggie n-a avut niciodata prea mult, dar ea are ceva ce putini oameni in lumea asta au: stie ce vrea si e gata sa faca orice efort pentru a obtine ceea ce isi doreste. Ducand o viata care inseamna o permanenta lupta, Maggie a ajuns atat de departe datorita inzestrarii sale native, hotararii neclintite si datorita unei vointe de fier. Dar mai mult decat orice isi doreste pe cineva care sa creada in ea. 

    Ultimul lucru de care are nevoie Frankie este genul acesta de responsabilitate – ca sa nu mai vorbim de genul acesta de risc. El ii spune lui Maggie adevarul gol-golut si dureros totodata: este prea batrana, iar el nu antreneaza fete. Dar “nu” inseamna prea putin atunci cand nu ai alternative. Sovaind sau fiind incapabila sa-si abandoneze ambitia vietii ei, Maggie se speteste zi de zi la sala, incurajata doar de Scrap. Pana la urma, hotararea ei il cucereste pe Frank, care accepta sa o antreneze, desi nu o priveste cu ochi buni. 

    Cei doi se aduc la exasperare unul pe celalalt, dar se si sustin reciproc. Ei ajung sa descopere ca impartasesc un spirit comun ce transcende durerea si pierderile din trecutul lor si descopera impreuna sentimentul familiei pe care fiecare o pierduse cu mult timp in urma. Ceea ce nu stiu ei este faptul ca in curand se vor confrunta cu o batalie care va cere mai multa tarie si mai mult curaj decat cunoscusera ei vreodata.
    Morgan Freeman se aude cam pe tot cuprinsul filmului, dar se vede numai in cateva scene: este Vocea Povestitoare. Care povesteste intalnirea lui Maggie Fitzgerald – o fata trecuta de 30 de ani care vrea sa devina boxerita – cu Frankie Dunn, un antrenor de peste 70 de ani care nu vrea sa antreneze fete. Maggie e numai ambitie cruda, pumni si dinti; Frank e numai melancolie taciturna, religie si Yeats. (Multe secvente ne-o tot arata pe Maggie carand pumni in sacul de box, cateva ni-l arata pe Frank citind poeziile lui Yeats.) 

21 Grams (2003)


  • Regia

    Alejandro González Iñárritu
  • Cu

    Naomi WattsBenicio Del ToroSean Penn
  • Gen film

  • Durata

    125 minute
  • Titlul face referire la greutatea cu care se presupune ca trupul omenesc devine mai usor in momentul mortii – asa-zisa greutate a sufletului. 

    Profesorul Paul Rivers (Sean Penn) are probleme serioase cu inima, fiind la un pas de moarte, iar transplantul care i se face îl transforma intr-o victima a remuscarilor, intr-un condamnat la moarte care a fost iertat, dar pe care îl apasã cumplitul secret. Inca mai crede ca merita sa moara. 

    Cristina (Naomi Watts), fosta petrecareata, temporar potolita, s-a întors la vechea ei viata dupã ce s-a încurcat cu Paul. Si-a pierdut familia intr-un accident auto. 

    Iar Jack (Benicio Del Toro) isi controleazã cu greu furia care ameninta sa-l sufoce. Abstinenta sa de la alcool, si asa desul de subreda, se clatinã periculos inca de la implicarea sa intr-un teribil incident.

Hotel Rwanda (2004)


  • Regia

    Terry George
  • Cu

    Don CheadleNick Nolte
  • Gen film

  • Durata

    110 minute
  • Acum zece ani, în mijlocul tulburărilor care cuprinseseră teritoriul Rwandei, un bărbat a promis să-şi apere familia - şi a sfârşit prin a fi un adevărat erou, salvând peste 1200 de oameni. "Hotel Rwanda" este o poveste adevărată, al cărei erou este Paul Rusesabagina (Don Cheadle), un director de hotel din Rwanda, care îşi foloseşte curajul şi viclenia pentru a adăposti peste o mie de refugiaţi, ameninţaţi cu moartea. 
      
     În timp ce restul lumii ignoră situaţia, Paul şi-a deschis inima şi a dovedit că până şi un singur om poate schimba ceva.

The Pursuit of Happyness (2006)


  • Regia

    Gabriele Muccino
  • Cu

    Will SmithThandie NewtonJaden Smith
  • Gen film

  • Durata

    117 minute
  • "Nu da voie nimănui să-ţi spună că nu poţi să faci ceva... Dacă ai un vis, trebuie să-l protejezi... Dacă vrei ceva, încearcă să-l obţii. Punct.” 

    În filmul În căutarea fericirii, Chris Gardner (Will Smith) este un familist care încearcă din răsputeri să supravieţuiască. În ciuda bravelor sale încercări de a-şi menţine familia pe linia de plutire, mama (Thandie Newton) fiului său în vârstă de cinci ani, Christopher (Jaden Christopher Syre Smith) cedează nervos sub presiunea constantă a lipsurilor financiare. Nemaifiind capabilă să le facă faţă, decide cu jumătate de inimă să plece. 

    Chris, devenit acum singurul părinte, continuă cu încăpăţânare să caute o slujbă mai bine plătită folosindu-se de toate trucurile de marketing pe care le cunoaşte. Este acceptat ca stagiar la o prestigioasă firmă de agenţi de bursă şi, deşi nu este plătit, lucrează totuşi în speranţa că la sfârşitul stagiului va obţine o slujbă şi va avea parte de un viitor promiţător. Rămaşi fără niciun fel de protecţie financiară, Chris şi fiul său sunt în curând daţi afară din apartament şi obligaţi să doarmă în centre pentru cei fără adăpost, în staţii de autobuz, toalete sau oriunde pot găsi un refugiu în timpul nopţii. 

    În ciuda necazurilor sale, Chris continuă să se achite de datoria sa de tată iubitor şi grijuliu, folosind afecţiunea şi încrederea pe care fiul său o are în el ca un stimulent pentru a depăşi obstacolele cu care se confruntă.

Dial M for Murder (1954)


  • Regia

    Alfred Hitchcock
  • Cu

    Grace Kelly
  • Gen film

  • Durata

    105 minute
  • Doi soti, Margot si Tony Wendice, duc o viata din ce in cea mai grea. 

    El, un fost tenisman profesionist, decide sa-si ucida sotia din cel putin doua motive: ea il inseala cu un scriitor american de romane politiste si, una peste alta, mai are o multime de bani. Punand la punct un plan amanuntit pentru crima perfecta, Tony il santajeaza pe un anume Swan Lesgate si-l foloseste ca unealta, in acest timp el aranjandu-si un alibi imbatabil. 

    Inca de la inceput, spectatorul stie ce urmeaza sa se intample si e curios sa vada cum va decurge actiunea, antipatizand-o pe sotia adultera. 

    Rasturnarea de situatie aproape ca-l absolva pe faptas, dar vinovatul plateste intotdeauna... 

    Clasic hitchcockian din care nu lipsesc accentele de umor negru, cu filmari ingenioase pentru anii ’50, un exemplu fiind discutia dintre Tony si Swan, pe care spectatorul o vede ca prin lentila unei camere de supraveghere. Spectatorul trebuie sa fie atent la toaletele actritei Grace Kelly (viitoarea Printesa de Monaco), in culori din ce in ce mai reci pe masura ce actiunea avanseaza.

Planet of the Apes (1968)


  • Regia

    Franklin J. Schaffner
  • Cu

    Charlton HestonRoddy McDowall
  • Gen film

  • Durata

    112 minute
  • Charlton Heston si Roddy McDowall sunt protagonisti în aceastã legendarã capodoperã S.F. 
    Astronautul Taylor (Heston) se prãbuseste cu nava sa pe o planetã îndepãrtatã stãpânitã de maimute, care folosesc o rasã de oameni primitivi ca sclavi si pentru experimente. 
    Taylor este foarte curând capturat, viata sa aflându-se acum în mâinile unui cimpanzeu savant binevoitor (McDowall). 

    Câstigãtor al unui Premiu Oscar onorific pentru realizãri exceptionale în machiaj si nominalizat pentru alte douã premii Oscar (în 1968, pentru costume si coloana sonorã), Planeta Maimutelor este o realizare cinematograficã deosebitã, de la imaginile de început uimitoare pânã la finalul cutremurãtor.

Léon (1994)


  • Regia

    Luc Besson
  • Cu

    Jean RenoNatalie PortmanGary Oldman
  • Gen film

  • Durata

    110 minute
  • Realizatorul filmelor de mare impact Marele albastru şi Nikita, Luc Besson, vine acum să dea o replică franţuzească producţiilor americane despre ucigaşi în serie şi nu ezită să plaseze acţiunea chiar la New York. Inspirat de Victor, curăţătorul din Nikita, s-a născut personajul Leon - un killer înnăscut, invizibil, invincibil, analfabet, fără cont în bancă, îşi ingrijeşte planta şi bea lapte. Leon este indestructibil, dar numai până când o fetiţă de 12 ani, frumoasă şi inocentă, dă buzna în universul său şi, mai grav, mortal chiar, în sufletul său. Duritatea lui Leon începe să se topească în faţa candorii Mathildei, pentru care nu ezită să se sacrifice...

Falling down (1993)


  • Regia

    Joel Schumacher
  • Cu

    Michael Douglas
  • Gen film

  • Durata

    113 minute
  • Los Angeles. O dimineaţă însorită. Nimic nu prevesteşte drama pe care urmează să o trăiască pe parcursul unei zile infernale. William Foster, impecabil tuns şi îmbrăcat în costum, cu servietă diplomat, vrea să ajungă acasă la fosta soţie pentru că este ziua fiicei sale. Dar totul îl împiedică; întâi traficul aglomerat, apoi un vânzător coreean care nu-i dă fise de telefon, o bandă de golani, proprietarul unui magazin cu obiecte de cult nazist etc. Pe măsură ce obstacolele se înmulţesc, furia bărbatului creşte. Mai ales că în trecut comportamentul său violent a impus un ordin judecătoresc de restricţie legat de fosta soţie şi copil. D-FENS- cum ajunge să-l numească poliţia (după plăcuţa de înmatriculare a maşinii lui William Foster), în urma apelurilor despre manifestările extrem de dure ale acestuia - resimte disperare, neputinţă, dar şi o încăpătânare de robot, ca finalmente să clacheze... pentru că fosta sotie, panicată, nici nu-i dă drumul în casă... D_FENS ajunge faţă în faţă cu Prendergast, un poliţist aflat în ultima zi de serviciu dinaintea pensionării, el însuşi cu propria dramă...

Trainspotting (1996)


  • Regia

    Danny Boyle
  • Cu

    Jonny Lee MillerRobert CarlyleEwan McGregor
  • Gen film

  • Durata

    94 minute
  • Termenul desemnează un hobby destul de bizar: tipi care stau cât e ziua de lungă pe peronul gării şi notează sosirea şi plecarea trenurilor. Noaptea, ei compară notiţele cu cele din ziua precedentă, observă ce s-a schimbat în mersul trenurilor, îi sună pe ceilalţi pentru a se ţine la curent unii pe alţii cu mişcările trenurilor. În argoul drogaţilor, se referă la urmele înţepăturilor de pe braţele lor, care se înşiră aidoma gărilor de-a lungul căilor ferate. Pentru a face şi mai incredibil personajul interpretat de mine, am fost tentat la un moment dat să iau heroină. Apoi am renunţat. Efectele acestui drog sunt foarte bine descrise în romanul lui Irvine Welsh. - Ewan McGregor

House of Sand and Fog (2003)


  • Regia

    Vadim Perelman
  • Cu

    Jennifer ConnellyBen Kingsley
  • Gen film

  • Durata

    126 minute
  • Massoud Amir Behrani, un emigrant iranian, isi cheltuieste majoritatea economiilor pentru a-i asigura fiicei sale o casatorie buna. Odata ce ea se marita, tatal cheltuieste restul de bani cumparand la o licitatie o casa si ajunge fara voie, impreuna cu familia lui, in mijlocul unui conflict juridic cu fosta proprietara. 
    Ceea ce debutase ca o lupta judecatoreasca, se transforma intr-o confruntare personala, cu rezultate tragice.

This Is 40 (2012)


  • Regia

    Judd Apatow
  • Cu

    Paul RuddLeslie MannJason SegelMegan Fox
  • Gen film

  • Durata

    134 minute
  • Spin off al comediei Un pic însărcinată, succesul de casă din 2007, noua poveste a lui Judd Apatow ne face cunoştinţă cu cuplul Pete şi Debbie când aceştia se apropie de un prag nedorit: fatidica vârstă de 40 de ani.

After Life (2009)


  • Regia

    Agnieszka Wojtowicz-Vosloo
  • Cu

    Liam NeesonChristina Ricci
  • Gen film

    După un teribil accident de maşină, Anna (Christina Ricci) se trezeşte şi descoperă  că trupul este pregătit pentru  înmormântare de către directorul Eliot Diacon (Liam Neeson). Confuză şi  îngrozită, cu toate că se simte în viaţă, Anna află de la director că a murit. Eliot o convinge că are capacitatea de a comunica cu morţii, fiind singurul care o poate ajuta. Prinsă în interiorul casei de pompe funebre, Anna este forţată să accepte moartea ei. Prietenul ei Paul (Justin Long) suspectează că Eliot nu este cine pare a fi.