Saturday, March 9, 2013

Mystic River (2003)


  • Regia

    Clint Eastwood
  • Cu

    Kevin BaconTim RobbinsSean Penn
  • Gen film

  • Durata

    137 minute
  • NE ÎNGROPĂM PĂCATELE. 
                                                        LE SPĂLAM. 

      
      
      Când erau copii şi creşteau împreună într-o parte rău-famată din Boston, Jimmy Markum (SEAN PENN), Dave Boyle (TIM ROBBINS) şi Sean Devine (KEVIN BACON) îşi petreceau timpul bătând mingea pe stradă, aşa cum făceau cei mai mulţi băieţi în cartierul lor din East Buckingham. Nu se întâmpla niciodată ceva extraordinar în cartierul lor. Adică, până în momentul în care Dave a trecut printr-o întâmplare ce avea să le schimbe vieţile pentru totdeauna. 
      
     Douăzeci şi cinci de ani mai târziu, cei trei se regăsesc la un alt eveniment dramatic din viaţa lor, la uciderea fiicei de 19 ani a lui Jimmy. Fiind acum poliţist, Sean primeşte cazul, iar el şi partenerul său (LAURENCE FISHBURNE), trebuie să rezolve crima aparent lipsită de motiv. Ei trebuie, de asemenea, să fie cu un pas înaintea lui Jimmy care este răvăşit de furie şi vrea să îl găsească pe criminalul fiicei sale. 
      
     Având legătură cu crima printr-o serie de circumstanţe, Dave este nevoit să se confrunte cu demonii propriului trecut. Demoni care ameninţă să îi distrugă căsătoria şi orice speranţa ar avea pentru viitor. Pe măsură ce investigaţia se concentrează asupra celor trei prieteni, are loc o poveste de rău-augur ce se referă la conceptele de prietenie, familie şi inocenţă pierdută prea repede.

Cidade de Deus (2002)


  • Cu

    Alexandre RodriguesAlice BragaDouglas SilvaPhellipe HaagensenLeandro Firmino
  • Gen film

  • Durata

    130 minute
  • LUPTĂ ŞI NU VEI SUPRAVIEŢUI.
    FUGI ŞI NU VEI AVEA SCĂPARE...


    SFÂRŞITUL ANILOR ‘60

    Buscapé este un băiat ca oricare altul din Rio. El are 11 ani şi trăieşte în cartierul mărginaş Cidade de Deus (“Oraşul Zeilor”). Timid şi plăpând, el nu se amestecă în viaţa de cartier, mulţumindu-se să stea pe margine şi să observe puştanii din vecini, care-şi duc viaţa în furtişaguri, scandaluri. Acolo, raziile poliţiei sunt la ordinea zilei.

    Dar Buscapé ştie deja ce ar vrea să devină, daca va scăpa din cartier: fotograf.
    Dadinho, un puşti de aceeaşi vârstă se mută în cartier. Şi el are un vis, un pic diferit de visele lui Buscapé, dar mult mai conform cu realitatea cartierului: vrea să devină cel mai temut criminal din Rio de Janeiro. Aşa că îşi ia în serios “chemarea”: Începe ucenicia făcând diverse comisioane şmecherilor din cartier. Idolul lui e Cabeleira, şef de gaşcă şi stăpân peste spargerile şi jafurile armate din împrejurimi.
    Cabeleira îi oferă lui Dadinho ocazia să ucidă pentru prima dată. Şi aceasta va fi prima dintr-un lung şir de crime...

    SFÂRŞITUL ANILOR ’70
    Buscapé îşi continuă studiile, face diverse munci ocazionale, şi continuă să trăiască la limita subţire dintre crimă şi viaţă “normală”. Dadinho a ajuns deja un gangster mărunt, dar cu ambiţii mari. Pricepând că traficul de cocaină este infinit mai profitabil decât jafurile, începe să-şi organizeze propria “afacere” înfloritoare.

    ÎNCEPUTUL ANILOR ’80
    După câteva încercări de jaf armat, Buscapé pune, în sfârşit, mâna pe o cameră şi îşi realizează visul din copilarie.
    Dadinho îşi vede şi el visul cu ochii: la 18 ani este cunoscut ca Ze Pequeno, cel mai temut şi mai respectat traficant de droguri din Rio. Cuvântul lui e lege în Oraşul Zeilor. Înconjurat de o gaşcă de amici din copilărie, şi protejat de o armată de băieţi între 9 şi 14 ani, el e liderul necontestat... Până într-o zi, când Manu Galinha îşi face apariţia. Un controlor de bilete a cărui prietenă fusese violată sub ochii lui şi care hotărăşte să-l ucidă pe Ze Pequeno, oricare ar fi preţul acestei răzbunări. Zvonul se împrăştie. Peste noapte se strânge o armată de puştani animaţi de aceeaşi idee.
    Oraşul Zeilor intră în război.

L.A. Confidential (1997)


  • Regia

    Curtis Hanson
  • Cu

    Guy PearceRussell CroweKevin Spacey,Kim Basinger
  • Gen film

  • Durata

    138 minute
  • Filmul reda atmosfera anilor 50 din metropola americana, dominata de celebritati ale Hollywood-ului, reviste de scandal, coruptie si crima organizata. L.A. Confidential depaseste sfera filmelor politiste prin cele trei personaje aduse in prim plan care ajung sa lucreze impreuna pentru ca sunt in primul rand oameni si apoi politisti. Diferentele dintre cei trei sunt relevate inca de la inceput prin prezentarea separata a fiecaruia. 

    Bud White (Russell Crowe) este politistul dur, justitiarul care aplica mijloace mai putin ortodoxe. El ii pedepseste mai ales pe agresorii de femei iar superiorii sai il folosesc pentru misiuni care necesita muschi, nu neaparat creier. Totusi White nu se impaca cu rolul sau in politie si si-ar dori sa lucreze ca un detectiv adevarat. 

    Jack Vincennes (Kevin Spacey) este politistul vedeta cunoscut ca Hollywood Jack sau The Big V. Este departe de a fi un profesionist adevarat, reputatia sa fiind construita cu ajutorul unui serial de televiziune in care este intruchipat de un actor dar mai ales prin revista de scandal Hush-hush, al carei director ii vinde ponturi extraordinare. 

    In fine, Edmund Exley (Guy Pearce) este un tanar ambitios, al carui tata a fost la randul sau politist, si inca unul celebru. Exley este un maestru al vorbei asemeni unui politician demagog. Pentru el este importanta promovarea cu orice pret, fiind dispus la compromisuri mai putin favorabile pentu colegii sai de breasla. 

    Motivele pentru care au intrat in politie difera de la unul la altul. Mama lui White a fost omorata in bataie si asa se explica predilectia sa pentru cei care bat femeile. Tatal lui Exley a fost impuscat de 6 ori de un hot de posete care a ramas neidentificat dar Exley vorbeste de el folosind numele Rollo Tomasi. Tanarul politist isi doreste sa-i prinda pe toti cei care cred ca pot scapa cu mana curata. Singurul fara un motiv serios este Vincennes, acesta neamintindu-si ce l-a determinat sa urmeze aceasta cariera. Desi diferiti si fara a fi prieteni, cei trei ajung la un numitor comun. 

    Un caz este declarat inchis dar felul in care a fost rezolvat ridica multe semne de intrebare. Dintr-un instinct pur omenesc, ei ajung sa conlucreze fara a-si da seama la inceput. 

    Filmul este presarat cu personaje foarte variate: un capitan de politie corupt (James Cromwell), directorul unei reviste de scandal (Danny DeVito), o prostituata de lux (Kim Basinger) si un miliardar misterios (David Strathairn), toate contribuind la inchegarea actiunii, o actiune complicata la prima vedere dar foarte bine inlantuita si redata.

Bonnie and Clyde (1967)


  • Regia

    Arthur Penn
  • Cu

    Gene HackmanFaye Dunaway
  • Gen film

  • Durata

    111 minute
  • Producţia Bonnie şi Clyde se bazează pe fapte reale. Clyde Barrow, recent eliberat din închisoare, decide să se ocupe de jefuirea băncilor. El o întâlneşte pe Bonnie Parker, iar împreună formează nucleul unei bande de spărgători de bănci care terorizează sud-vestul Americii anilor 1920.
    Dedicaţi aventurii, Clyde şi Bonnie sunt doi tineri îndrăgostiţi. Împreună au parte de o serie de aventuri neaşteptate, totul culminând cu un final care merită vazut.
    Deşi puţine scene din acest film de mare forţă reprezintă fapte autentice, Bonnie şi Clyde constituie un jalon, care, în plus, a reuşit să fixeze pentru eternitate pe firmament trei stele : Warren Beatty şi Faye Dunaway, precum şi inventivul lor regizor - Arthur Penn. Pentru răuvoitori filmul a însemnat violenţa sub formă artistică. Este povestea celor mai frumoşi bandiţi de la începutul anilor '30. Epoca este minunat captată în costume şi recuzită, în clădiri şi maşini, în muzica acelor vremi, imaginea este splendidă, dar acţiunea este mai tot timpul inventată. Mulţi dintre suporterii vehemenţi ai filmului susţin că Bonnie şi Clyde reprezintă mai mult decât pare, simbolizând alienarea şi dezumanizarea americanilor.

Equilibrium (2002)


  • Regia

    Kurt Wimmer
  • Cu

    Taye DiggsChristian Bale
  • Gen film

  • Durata

    107 minute
  • Într-o lume viitoare, un regim dictatorial a eliminat războiul suprimând emoţiile: cărţile, arta şi muzica sunt interzise cu desăvârşire, iar sentimentele sunt infracţiuni care se pedepsesc cu moartea. 

    Pentru a urmări respectarea legii, un grup special de poliţişti numiţi “Preoţii Tetragrammaton” au fost desemnaţi pentru a-i elimina pe toţi cei ce încalcă legea. 
    Preotul John Preston (Bale) este un agent guvernamental de primă mână, responsabil cu distrugerea tuturor celor care se împotrivesc regulilor. 

    După ce renunţă să-şi mai ia doza de Prozium, un drog ce afectează mintea reprimând emoţiile, Preston, antrenat să impună legile stricte ale noului regim, începe să-şi dea seama că lucrurile nu sunt aşa cum par.


Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)


  • Regia

    Richard Marquand
  • Cu

    Mark HamillHarrison Ford
  • Gen film

  • Durata

    134 minute
  • In acest al saselea episod al seriei science-fiction, Intoarcerea lui Jedi cei trei neinfricati razboinici ai spatiului cosmic, Luke Skywalker (Mark Hamill), Printesa Leia (Carrie Fisher) si Han Solo (Harrison Ford) sunt prizonierii grotescului Jabba the Hut. Cu ajutorul enigmaticului Landro Calrissian (Billy Dee Williams), faimosii eroi reusesc sa scape pentru a-si indeplini nobila lor misiune, aceea de a distruge definitiv maleficul Imperiu Stelar condus de diabolicul Darth Vader (corpul lui David Prowse, vocea lui James Earl Jones). Acesta a intrat in posesia unui nave spatiale care il face practic invincibil si care ii permite sa-si lichideze cu usurinta adversarii.
    Dupa o intalnire cu mentorul sau spiritual, Yoda, Luke descopera cu surprindere ca Leia este sora sa geamana. Mai mult, cei doi devin din ce in ce mai incredintati ca au potentialul unor cavaleri Jedi, capabili sa extermine definitiv infamul Imperiu. Bineinteles ca putin ajutor nu strica, astfel ca celor doi frati si lui Han Solo li se alatura o gasca nebuna de creaturi pitice de pe planeta Endor.
    Excelent primit de catre public, Razboiul Stelelor – Intoarcerea lui Jedi a avut incasari de peste 250 milioane de dolari.

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)


  • Regia

    Irvin Kershner
  • Cu

    Mark HamillHarrison Ford
  • Gen film

  • Durata

    127 minute
  • Acest al doilea film din seria Razboiul Stelelor continua odiseea razboinicilor din Cosmosul Infinit impotriva maleficului Imperiu inceputa in megasuccesul realizat de George Lucas in 1977. Mai experimentati si mai bine dotati tehnic, Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) si printesa Leia (Carrie Fisher) trebuie sa apere Universul de furia diabolicului Darth Vader. Dupa ce a fost infrant intr-o prima faza, Imperiul pregateste o strategie pentru a redobandi suprematia absoluta. Telespectatorul este purtat pe cele mai exotice si infricosatoare planete din galaxie, printre care planeta arctica Hoth si cea tropicala Dagobah, unde Luke il cauta si il gaseste pe Yoda, faimosul maestru Jedi. Acesta il va ajuta in lupta sa cu Vader, dar drumul pana la biruinta este pavat cu multe obstacole. 
    Majoritatea criticilor si telespectatorilor considera Imperiul contraataca drept cel mai bun film din seria Razboiul Stelelor, in mare parte datorita faptului ca personajele principale par incredibil de umane, in ciuda unei adevarate cascade a efectelor speciale. 
    Excelenta realizare a acestora, jocul actorilor si desavarsita structura narativa a filmului au adus acestei megaproductii incasari de peste 315 milioane de dolari. Imperiul contraataca figureaza astfel in top 20 al filmelor cu cele mai bune box-office-uri din istoria cinematografiei.
    Darth Vader ajuta imperiul sa zdrobeasca rebeliunea doritoare sa puna capat dominatiei acestora in galaxie. Rebelii isi aveau baza la Hoth si cand trupele imperiului vin sa ii atace, Han Solo si Printesa Leia fug la Cloud City. Luke Skywalker, in dorinta de a-si creste puterile, il gaseste la Dagobah pe Yoda, unul dintre cei mai buni cavaleri Jedi ai tuturor timpurilor, si incepe antrenamentele cu acesta, afland pe aceasta cale si un secret de familie. Va reusi oare padawanul sa restabileasca pacea in galaxie?

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)


  • Regia

    George Lucas
  • Cu

    Harrison FordMark Hamill
  • Gen film

  • Durata

    125 minute
  • Unul dintre cele mai extraordinare filme din istoria cinematografiei, Războiul stelelor a deschis noi orizonturi în cea de-a şaptea artă. Geniul din spatele acestui univers science-fiction care a înnebunit o lume întreagă se numeşte George Lucas, fiind, probabil, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din ultimii 100 de ani. 

    Povestea, pentru acea minoritate infimă care nu o cunoaşte, începe cu o descoperire neaşteptată făcută de băieţanul Luke Skywalker. El locuieşte undeva într-o fermă de pe Planeta Tatooine şi, într-o zi, observă că robotul de mâna a doua primit în dar de la părinţii este purtătorul unui mesaj venit din spaţiul intergalactic, de la o anumită prinţesă Leia. 

    Aceasta cere disperată ajutorul unui anumit Obi-Wan Kenobi. Nedumerit, Luke cere sfatul lui Ben Kenobi, un prieten de-al tatălui său şi constată cu surprindere că el este cel vizat de mesajul venit de la o distanţă de mii de ani lumină.

    Kenobi îl va pune în temă pe Luke cu privire la războiul dintre gruparea Rebelilor pe de o parte şi Imperiul Conducător şi energia spirituală numită Forţa pe de altă parte. 

    Fără să mai stea pe gânduri, Luke şi Kenobi cărora li se alătură Han Solo (Harrison Ford) îşi unesc forţele pentru a o salva pe prinţesa Leia din ghearele maleficului Imperiu, condus de sinistrul geniu Darth Vader. 

    Mania pe care a declanşat-o acest film a rămas la fel de sesizabilă şi în ziua de azi, comercializarea jucăriilor miniaturale realizate după îndrăgitele personaje aducând fabricanţilor acestora profituri de zeci de milioane de dolari.

Star Wars: The Clone Wars (2008)


  • Regia

    Dave Filoni
  • Cu

    Matt LanterSamuel L. JacksonTom Kane
  • Gen film

  • Durata

    98 minute
  • Franciza galactică continuă şi cu acest desen animat digital. Fiul masivului Jabba the Hutt e prins şi cei care trebuie să vadă cum şi de ce sunt cavalerii Jedi Anakin Skywalker şi Obi-Wan Kenobi. Cei doi, împreună cu maestrul Yoda, au de luptat împotriva rebelilor.
    Primul sezon al acestei serii de desene animate de ultimă oră prezintă unei noi generaţii de fani celebrele personaje din Star Wars. Acum vin bătălii şi mai importante, ameninţări noi, aventuri captivante şi promisiunea de a duce lupta stelară la niveluri nebănuite. Dezvoltat pe baza unui prim sezon fenomenal, Sezonul al doilea continuă tradiţia Star Wars şi pune la încercare limitele eroilor în lupta lor pentru soarta galaxiei. Evenimentele sunt plasate cronologic între evenimentele din episoadele II şi III ale primului sezon din această saga plină de acţiune. Bătălia pentru pace continuă însă bravii Cavaleri Jedi sunt la limita extenuării, confruntându-se cu resursele aproape nelimitate ale inamicilor lor. Fără a i se profila un final prea curând, războiul face tot mai multe victime.
    Lupta pentru salvarea galaxiei devine tot mai încleştată după ce un nou grup de răufăcători încearcă să profite de haosul provocat de război. Letali, sfidători în faţa legilor şi extrem de temuţi, vânătorii de recompense subminează încercările Republicii de a păstra ordinea. Cavalerii Jedi vor lua parte la cele mai dure bătălii de până acum pe măsură ce mizele războiului stelar devin tot mai mari, iar cavalerii Jedi trebuie să formeze noi alianţe pentru a reuşi să învingă aceşti noi inamici letali.
    Anakin Skywalker - Deşi curajul, încredrea şi dibăcia de care a dat dovadă în relaţia sa cu Forţa i-au adus rangul de general şi de cavaler Jedi, firea brutală a lui Anakin şi deciziile pripite i-au pus deseori în pericol viaţa, precum şi vieţile celor pe care îi iubeşte.
    Obi-Wan Kenobi - De statură mică, dar un uriaş în înţelepciune, generalul Obi-Wan Kenobi joacă în continuare un rol vital în apărarea păcii galactice, datorită talentului său de negociator şi a loialităţii faţă de Republică.
    Căpitanul Rex - Comandant al celebrului batalion 501 al trupelor de clone, Rex a demonstrat că este un lider pragmatic care impune respect subordonaţilor săi, precum şi colegilor sau chiar superiorilor săi.
    Padmé Amidala - Impulsivă dar şi înţeleaptă, senatoarea Amidala nu şi-a pierdut speranţa de a a opri războiul şi de a readuce pacea în galaxie. Cu toate acestea, extraordinarul ei simţ de empatie se dovedeşte a fi atât un ajutor, cât şi o piedică.
    Yoda - Înţelegerea remarcabilă de care dă dovadă Yoda în ceea ce priveşte adevărata faţă a Forţei îl face în acelaşi măsură înţelept şi puternic. Vorbeşte calm şi cu blândeţe, iar sfaturile înţelepte ale lui Yoda sunt cele mai preţuite de către ceilalţi.
    Ahsoka Tano - Oglindind influenţa maestrului ei Jedi, Ahsoka este nerăbdătoare să îşi demonstreze valoarea prin manevre de zbor îndrăzneţe şi un stil agresiv de luptă cu sabia laser. Cu toate acestea, Ahsoka este inteligentă şi foarte dedicată filosofiei Cavalerilor Jedi.
    Ki-Adi-Mundi - Unul dintre seniorii înţelepţi Consiliului Cavalerilor Jedi, maestru Jedi, din rasa Cerean, este un lider disciplinat, dispus să îţi conducă trupele prin cele mai dure planete pentru a înfrunta inamicii nemiloşi. 
    Luminara Unduli - Renumită pentru formalitatea ei şi pentru felul strict în care respectă codul Cavalerilor Jedi, maestrul Luminara Unduli este o spadasină formidabilă şi o tacticiană plină de viclenie. Unduli îşi foloseşte puterea de observaţie pentru a ghici tacticile adversarului încă dinainte de începerea bătăliei.
    Ducesa Satina Kryze - Ducesa Satine, o pacifistă convinsă şi reprezentanta planetei Mandalore, lucrează fără ostenire pentru a opri războiul galactic şi vărsarea de sânge inutilă. Îmbrăcată mereu ca o regină şi de o frumuseţe naturală, Satina atrage instantaneu toate privirile din cameră, însă inima ei îi aparţine unui singur bărbat...

The Exorcist (1973)


  • Regia

    William Friedkin
  • Cu

    Max von SydowEllen BurstynLinda Blair
  • Gen film

  • Durata

    122 minute
  • Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină 3 scenarii într-o temă de success. O fetiţă de 12 ani este posedată de demoni şi numai un exorcist o poate salva. Ea locuieşte împreună cu mama ei în Georgetown, Washington şi trăieşte simptome ciudate, care îi pun în pericol viaţa. Ajutorul medical nu îi poate fi de niciun folos, singura soluţie rămânând căutarea unui exorcist care să alunge demonii. 

    "Exorcistul este primul film de acest gen care a avut un asemenea mare succes de public. Mizând pe realism, regia lui Wiliam Friedkin este de o eficacitate exemplară care îmbină perfect climaxul, de la teroare la masca de groază a eroinei posedate de Diavol, ceea ce constituie cheia naturalului din spectacol." - Gerald Lanne - 1991 (Dictionnaire des Films)

A Clockwork Orange (1971)


  • Regia

    Stanley Kubrick
  • Cu

    Malcolm McDowell
  • Gen film

  • Durata

    137 minute
  • Tânărul delincvent Alex De Large (Malcolm McDowell), inteligent şi sigur pe sine, îşi duce viaţa urmărind filme porno, ascultând Beethoven şi conducându-si banda de "Droogs" (între care Warren Clark, cu o mutră de copil) - toţi îmbrăcati în alb şi purtând pălării melon - în curse nebuneşti de "ultra-violenţă", în timpul cărora vorbesc un argou specific, o combinaţie rimată de rusă şi accent cockney londonez. Cea mai agresivă scena din această primă parte a filmului (circa 20 de minute) îl va urmări apoi pe Alex când va deveni neputincios: dând buzna într-o locuinţă luxoasă amenajată futuristic, membrii bandei îl schilodesc pe soţ (Patrick Magee) şi o violează pe soţie (Adrienne Cord) în timp ce Alex zbiară "Singin' in the rain", ritmându-şi loviturile de bocanc (marca Doctor Marten). Deşi violul acesta pare să rămână în memoria spectatorilor ca o faptă de o violenţă aparte, Kubrick taie scena exact în momentul în care Alex îi sfâşie femeii costumul roşu strâns pe trup. Într-o altă escapadă îl vedem pe Alex sfărâmând capul unei femei cu o gigantică sculptură falică - crimă pentru care este ulterior arestat.

    Dar brutalitatea instituţionalizată care urmează condamnării lui şi îl transformă într-o victimă laşă şi slugarnică, este la fel de oribilă ca şi relele comise de Droogs - dar încă mai revoltătoare. E o satiră acidă a ipocriziei, corupţiei şi sadismului societăţii. Dornic să scape din închisoare, Alex se oferă voluntar pentru o terapie experimentală care îi creează o aversiune fizică faţă de violenţă şi este supus unei dezgustătoare cure de temperament - legat, cu ochii special fixaţi larg deschişi -, care îi suprimă impulsurile violente, dar îl lipseşte în acelaşi timp de umanitate. Incapabil de a mai comite răul, Alex devine un individ slab, debil. Trimis înapoi în societate, el nu va putea să se bucure de "libertate". Trădat de foştii camarazi, care, ironic, sunt acum poliţişti, Alex primeşte o răsplată ilară din partea uneia dintre fostele sale victime.

    "Portocala mecanică trebuia să fie un fel de manifest şi chiar o predică asupra importanţei posibilităţii opţiunii. Eroul meu, sau antieroul, Alex, este foarte rău... dar răutatea sa nu este produsul unei condiţionări sociale sau genetice, ci propria sa problemă, în care s-a angajat cu toată luciditatea." - Anthony Burgess - 1972

    Filmul cel mai controversat at lui Stanley Kubrick, fabula socio-ştiinţifico-fantastică realizată în 1971, a fost retras din circulaţie în Marea Britanie timp de aproape 30 de ani de către regizor, căci, în ciuda faptului că premiera fusese un mare succes de public, ea fusese criticată vehement de cronicari. "Portocala mecanică" a revenit învăluită într-o aură mistică, abia după moartea cineastului. Este încă o creaţie fascinantă, o adaptare cinematografică îndrăzneaţă a utopiei negative a lui Anthony Burgess, care se bucurase el însuşi în 1959 de o primire în care se amestecau entuziasmul şi ostilitatea şi care avusese reputaţia de a fi de nefilmat.

    Viziunea uimitoare a unui viitor nu prea îndepărtat pe care o oferă filmul este uşor datată în anumite detalii (discurile de vinil, maşina de scris IBM a lui Alex), iar violenţa pentru care a fost criticat la premieră este deja modestă după standardele contemporane. Dar portretul tinerilor lipsiţi de educatie şi de scop în viaţă care îşi alungă plictiseala ducând un trai vicios şi iraţional este cutremurător de actual, la fel cum e şi problema reală pe care o pune filmul - fragilitatea individului şi a drepturilor lui atunci când nu se conformează dorinţelor statului. Extrem de elegant şi adesea surprinzător de amuzant, cu o coloană sonoră fulminantă, "Portocala mecanică" dovedeşte mult mai multă energie decât multe dintre numeroasele filme care i-au călcat pe urme.

Platoon (1986)


  • Regia

    Oliver Stone
  • Cu

    Tom Berenger
  • Gen film

  • Durata

    120 minute
  • Filmul reda povestea unui grup de soldati americani in timp ce patruleaza, lupta si isi pierd viata in razboiul din Vietnam, totul prin ochii unui tanar recrut. „Platoon“ este primul din cele 3 filme regizate de Oliver Stone despre razboiul din Vietnam. Inainte de filmari, toti actorii au trebuit sa reziste unui stagiu de 13 zile de pregatire intensiva. 
    Filmul a beneficiat de 8 nominalizari la Oscar, castigand 4 premii (Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cel mai bun film si Cel mai bun sunet).
    O curajoasa si emotionanta privire aruncata asupra vietilor soldatilor unui pluton american, in timp ce patruleaza, lupta si mor in junglele Vietnamului, vazuta din perspectiva unui tanar recrut. Atunci cand doi Sergenti veterani intra in conflict, cand unul dintre ei participa la masacrul unui sat intreg, tanarul trebuie sa faca fata unei crize morale, pus in fata unor confruntari atat cu ororile razboiului, cat si cu dualitatea omului.

Primal Fear (1996)


  • Regia

    Gregory Hoblit
  • Cu

    Richard GereEdward Norton
  • Gen film

  • Durata

    129 minute
  • Un avocat arogant (Richard Gere) preia cazul unui tanar (Edward Norton) acuzat de uciderea preotului care avea grija de el. Cazul devine mult mai complex cand acuzatul marturiseste ca mai era cineva in camera in momentul crimei. Filmul l-a transformat practic pe Edward Norton intr-un star, el primind si o nominalizare la Oscar pentru prestatia sa.

The Machinist (2004)


Trevor Reznik, un lucrător la o fabrică, nu mai poate dormi. Nu e vorba de o insomnie oarecare. Trevor nu a mai dormit de un an. Oboseala cronică a dus la o deteriorare îngrozitoare a sănătăţii sale fizice şi mentale. 

Din cauza înfăţişării lui Trevor, colegii de munca se îndepărtează şi se întorc împotriva sa, după ce acesta este implicat într-un accident în atelier, în urma căruia un om îşi pierde un braţ. Trevor este învinuit de accident. Devenit o primejdie pentru sine şi pentru ceilalţi, trebuie să fie îndepărtat. 

Ruşinea lui Trevor se transformă în suspiciune, apoi în paranoia, atunci când începe să simtă că restul colegilor conspiră la concedierea sa... şi poate la ceva mult mai rău. Întâi găseşte mesaje stranii în apartamentul său. Apoi află că bărbatul misterios văzut în preajma accidentului nu există. 
Fac aceste enigme parte dintr-un complot menit să-l înnebunească pe Trevor? Sau este oboseala care îl lasă fără pic de judecată? 

Hotărât să găsească răspunsuri, Trevor cercetează întâmplările ciudate care îi transformă lumea într-un coşmar perpetuu. Dar cu cât va afla mai multe, cu atât va dori să ştie mai puţine.