Sunday, April 7, 2013

King Kong (2005)


  • Regia

    Peter Jackson
  • Cu

    Jack BlackAdrien BrodyNaomi Watts
  • Gen film

  • Durata

    187 minute
  • Castigator a 3 premii Oscar 2006: 
    Sunet, Efecte sonore, Efecte vizuale 

    Castigator BAFTA 2006: 
    Cele mai bune efecte vizuale 

    Nominalizari Globul de Aur 2006: 
    Regie - Peter Jackson 
    Coloana sonora - John Williams


    Triplul premiant al Premiilor Oscar, PETER JACKSON, a carui trilogie Stapanul Inelelor (The Lord of the Rings) a facut istorie in lumea filmului, aduce pe ecrane unul dintre cele mai mari filme de aventuri ale tururor timpurilor, intr-o viziune noua: King Kong. 

    Regizor, producator si co-scenarist, Jackson isi indreapta atentia spre povestea memorabila imortalizata in 1933 de realizatorii de filme de aventuri Merian C. Cooper si co-regizorul Ernest B. Schoedsack. Jackson reinvie povestea tragica de dragoste dintre frumoasa si bestia - introducand in spectacolul povesti actiune si umanitate rafinata - si ne aduce un Kong la care nu ne-am gandit vreodata, prin mari eforturi combinate si efecte vizuale unice. 

    King Kong reprezinta implinirea visului de-o viata al oricarui realizator de film - imprumutand cele mai bune elemente ale povestii originale si imbogatindu-le cu alte efecte magice si cu talentele alchemice ale unui grup de realizatori de film, unei distributii si unei echipe la superlativ. 

    Actiunea are loc in 1930, cand un grup de exploratori si realizatori de film calatoresc spre misterioasa Skull Island (langa Sumatra) pentru a ancheta legendele despre o gorila gigant, pe nume Kong. 

    Ajunsi acolo, ei descopera ca King Kong exista in realitate, traind intr-o jungla imensa, unde s-au pastrat ascunse specii din vremuri preistorice. Cautand gorila uriasa, exploratorii trebuie sa se confrunte atat cu Kong cat si cu dusmanii sai naturali, dinozaurii. 

    Pana la urma King Kong este imblanzit de o tanara si frumoasa actrita, si exploratorii reusesc sa-l captureze si sa-l expedieze la New York, unde-l asteapta un viitor sumbru, in gradinile zoologice. 

    Dar cat pot rezista chiar si cele mai tari catuse umane in fata unei gorile de 10 metri inaltime?

The Bourne Ultimatum (2007)


  • Regia

    Paul Greengrass
  • Cu

    Matt DamonJulia Stiles
  • Gen film

  • Durata

    111 minute
  • Bourne nu voia decat un lucru: sa dispara. Dar iata ca urma ii este luata iarasi de cei care l-au transformat intr-un spion si un asasin. Dupa ce si-a pierdut memoria si singura femeie pe care a iubit-o, Bourne va trebui sa infrunte o noua generatie de ucigasi profesionisti, gata de orice pentru a-l elimina. Indiferent la atacurile lor, el isi continua calatoria in cautarea propriului trecut. Iar asta il poarta in toata lumea, de la Moscova la Paris si de la Londra in Tanger.

    "Primele doua filme au fost foarte bune si au fost marcate de intrebari. Cine sunt eu? Cine mi-a ucis iubita? Si raspunsurile pe care eroul le gaseste satisfacatoare dupa lungi zbateri si cercetari nu sunt insa si complete. Al treilea film este marcat de raspunsuri. La sfarsitul lui veti sti si veti intelege cum a devenit Jason Bourne ceea ce este", spune regizorul Paul Greengrass.

    In 2002 in Identitatea lui Bourne, eroul incerca sa descopere cine este. In 2004 in Suprematia lui Bourne incerca sa se razbune pentru ceea ce i s-a facut lui si iubitei lui. Acum el se intoarce acasa si… in sfarsit isi aminteste totul. Matt Damon isi reia rolul de asasin antrenat, in ultimul episod al seriei de filme avandu-l ca erou pe Jason Bourne. Primele doua filme au avut incasari de peste 500 milioane de dolari, iar DVD-urile s-au vandut in peste 20 milioane de exemplare numai in America de Nord.

    Paul Greengrass revine si el la pupitrul si scaunul de regizor si filmul va tine spectatorii cu rasuflarea taiata si ii va purta odata cu eroul si actiunea prin o multime de locuri interesante. Intr-o lume in care actiunea are aspect coregrafic, scenele de urmarire alerta se intercaleaza cu flash-back-uri din seria Bourne si se asorteaza genului pe care Identitatea lui Bourne l-a creat.

    Cu o structura a povestirii inovatoare care se mentine in stilul seriei, filmul isi va satisface fanii care au urmarit ceea ce s-a intamplat de-a lungul primelor parti. Fanii lui Matt Damon, actor cu o cota la public in crestere, vor avea parte de un recital pe cinste, caci spionajul inteligent care creeaza emotie si taie rasuflarea i se potriveste actorului de minune.

    Il gasim asadar pe Jason Bourne traind ca un om fara tara si fara trecut. Este constient ca este superantrenat fizic si psihic, dar nu stie de cine si pentru ce. El s-a transformat intr-o arma umana, dar in acelasi timp a devenit tinta cel mai greu de atins de catre CIA. De cand a fost gasit plutind in Marea Mediterana, in apropiere de coasta Italiei, cu cativa ani in urma, a declansat o intrecere cu el insusi pentru a descoperi cine este si cine l-a invatat sa ucida.

    Dupa ce iubita sa Marie a murit atinsa de un glont ucigas, Bourne a vrut razbunare. Dupa ce s-a razbunat, a considerat ca se poate retrage incercand sa uite si sa renunte la a-si mai cauta trecutul. Dar pagina intai a unui ziar londonez face intr-o zi speculatii despre existenta lui si astfel linistea ia sfarsit si el se afla din nou in vizorul agentiilor de spionaj.

    Programul Treadstone, top secret, care l-a transformat pe el in super asasin este acum mort. Dar s-a nascut un alt program, Blackbriar, care a creat o noua generatie de ucigasi, ascunsi ochilor din afara guvernului. Acestia sunt deci la dispozitia Guvernului, 100 %. Pentru ei Bourne este o amenintare care valoreaza 30 milioane de dolari. Acesta trebuie eliminat odata pentru totdeauna. Pentru Bourne, acesti asasini sunt singura legatura pe care o are cu trecutul sau.

    Bourne a ajuns asadar la capatul liniei. De data aceasta nu se va opri sa asculte sau sa creada promisiunile fostilor sai sefi sau sa se multumeasca cu uciderea celor care ii sunt pe urme. Nu are nimic de pierdut asa incat va utiliza orice miscare si subtilitate pe care a invatat-o la scolile acelea pe care nu si le aminteste, dar a caror invatatura i-a intrat in sange, pentru a elimina tot ceea ce l-a creat ca asasin.

    Cursa lui dupa acesti creatori malefici il va purta la Moscova, Paris si Madrid, la Londra si Tanger trecand prin evadari, manevre ultra inteligente, avand in permanenta agenti federali si politia locala pe urmele sale. Cursa lui disperata are si scopul de a gasi raspunsuri la intrebarile care il bantuie.

    Lui Matt Damon i se alatura Julia Stiles, Joan Allen, David Strathairn, Scott Glenn si Albert Finney. Scenariul este scris de Tony Gilroy si George Nolfi si se baxeaza pe seria clasica scrisa de Robert Ludlum.

The Bourne Supremacy (2004)


  • Regia

    Paul Greengrass
  • Cu

    Matt Damon
  • Gen film

  • Durata

    108 minute
  • In 2000 un erou neasteptat s-a nascut o data cu lansarea filmului Identitatea lui Bourne, ecranizarea romanului omonim scris de Robert Ludlum – un bestseller international. 

    Un asasin antrenat impecabil, Bourne incearca sa-si refaca memoria dintr-un complex de piese puzzle ce ii revin in minte dintr-un trecut cetos. 
    Un thriller sofisticat si mereu la limita, Identitatea lui Bourne l-a avut in centru pe Matt Damon – Jason Bourne si a reusit sa acumuleze un box office impresionant, cel mai mare obtinut de vreun titlu produs de Universal in 2002 si sa devina cel mai bine vandut DVD si VHS al studioului in anul 2003. 

    Acum, calcand pe urmele primei serii, Universal Pictures pune pe ecran a doua serie scrisa de Robert Ludlum – Suprematia lui Bourne. 
    In urma cu 2 ani, Jason Bourne credea ca a scapat de un trecut agitat, dar acum acest trecut il bantuie din nou. 

    Jason si Marie (Franka Potente) au incercat sa ramana anonimi ducand o viata retrasa si modesta. Ei se muta din oras in oras incercand sa fie macar cu un pas inaintea unei amenintari potentiale si sa evite senzatiile neplacute pe care le produce o “ greseaal telefonica” menita sa-i verifice si sa-i readuca intr-o lume pe care ei spera ca au parasit-o definitiv. 

    Cand un agent operativ isi face aparitia in satul in care traiesc, dupa multiple mutari, Jason si Marie au o singuar optiune: sa fuga. 
    Dar odata ce stacheta se repune pentru un joc de-a soarecele si pisica, Jason Bourne, cel creat de o operatiune numita Treadstone, care a dat nastere multor asasini cu sange rece, se intoarce. 
    Doi ani in urma, Bourne s-a indepartat de lumea periculoasa in care actiona, cu promisiunea ca va evita orice contact cu aceasta. Dar aceasta lume nu il va lasa sa stea deoparte. 

    Matt Damon este din nou Jason Bourne in lumea lui plina de umbre si de flash back-uri ale trecutului, trecut care nu ii este 100% clar. 
    Suprematia lui Bourne continua povestea unui ucigas in retragere si readuce pe ecran anumite intrebari ramase fara raspuns in Identitatea lui Bourne. 

    Si alti actori se reintorc in pielea unor personaje memorabile din Identitatea lui Bourne: Franka Potente este din nou Marie, Brian Cox este agentul Ward Abbott, Julia Stiles este Nicky. Lor li se alatura cunoscuta Joan Allen, aici agentul Pamela Landy. 

    Combinand niste locatii exotice din diverse parti ale lumii cu actiunea la limita, regizorul Paul Greengrass mentine un stil agresiv, proaspat, rafinat si non conformist, adica stilul din Identitatea lui Bourne.

The Bourne Identity (2002)


  • Regia

    Doug Liman
  • Cu

    Matt Damon
  • Gen film

  • Durata

    118 minute
  • A FOST ARMA PERFECTA, PANA CAND A DEVENIT TINTA.

    Filmul de spionaj reprezinta un gen foarte indragit si durabil, iar odata cu productia Identitatea lui Bourne (The Bourne Identity) acest gen cunoaste o abordare noua, contemporana. Regizorul Doug Liman, recunoscut datorita filmelor Swingers si Go, realizeaza o adaptare de mare finete a romanului lui Robert Ludlum publicat in 1980 si il aduce in prim plan pe Matt Damon care intruchipeaza un nou tip de spion.
    Filmat in intregime in afara SUA, in locatii precum Praga, Paris si Italia, Identitatea lui Bourne aliniaza o distributie internationala din care fac parte Franka Potente (Run Lola Run), Chris Cooper (American Beauty), Brian Cox, Clive Owen (Gosford Park) si Adewale Akinnuoye-Agbaje (Mumia revine). Scenaristi sunt Tony Gilroy si William Blake Herron.
    Din echipa de productie fac parte producatorii Doug Liman, Patrick Crowley (Charlie's Angels: Full Throttle) si Richard N. Gladstein (The Cider House Rules), alaturi de producatorii executivi Frank Marshall (The Sixth Sense) si Robert Ludlum, care este totodata autorul romanului original, dar care din pacate a incetat din viata in urma cu un an.
    Povestea debuteaza cu salvarea din mare a unui amnezic (Damon), de catre echipajul unui vas de pescuit italian. Aproape mort, el are asupra sa numai gloantele din spate si numarul unui cont din Elvetia intiparit pe sold. Desi lipsit aproape complet de identitate si trecut, el dovedeste totusi calitati de luptator, vorbeste mai multe limbi si este expert in auto-aparare, abilitati care sunt marturii ale unui trecut periculos. In prezent, este dezorientat si precaut deoarece incearca sa descopere cine este de fapt si de ce viata sa a luat o asemenea intorsatura.
    Bourne isi da seama ca, desi el nu cunoaste pe nimeni, sunt destui care il recunosc si care nu-i vor binele. Cand o intalneste pe Marie Kreutz (Franka Potente), o aventuriera originara din Germania, Bourne ii ofera 10000 de dolari pentru a-l duce la Paris. In ciuda rezervelor pe care le are la inceput, Marie accepta banii si incepe o calatorie cu Bourne care ii va schimba viata pentru totdeauna.
    Urma trecutului lui Jason Bourne ajunge din Europa la sediul CIA din Langley, Virginia, de unde porneste Treadstone, o operatiune clandestina foarte controversata. In timp ce Bourne si Marie se lupta pentru a nu fi reperati in Franta, scopul operatiunii Treadstone este de a-i localiza si de-al elimina pe Bourne cat mai rapid si mai eficient posibil.


Das Boot (1981)


  • Regia

    Wolfgang Petersen
  • Cu

    Jürgen ProchnowOtto Sander
  • Gen film

  • Durata

    149 minute
  • O privire detaliata in lumea claustrofoba si terifianta a echipajelor submarinelor germane care vaneaza vapoare de sub apa. Curajos, realist si condimentat cu umor negru, acest film este unul dintre putinele care ii prezinta cu compasiune pe nemti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Panic Room (2002)


  • Regia

    David Fincher
  • Cu

    Jodie Foster
  • Gen film

  • Durata

    111 minute
  • AR FI TREBUIT SA FIE CEA MAI SIGURA CAMERA DIN CASA....

    Camera de refugiu: 
    Locul cel mai bun în care sã te afli în situatia celui mai rãu scenariu , un sanctuar in care iti gaseai linistea.

    În timpurile medievale se numea donjon. Secolul 20 a dat nastere adãposturilor pentru bombardamente, care au evoluat în adãposturi contra uraganelor. Acum, chiar si Casa Albã are o camerã pentru situatii de urgentã - un complex sigur, dotat cu aparaturã de înaltã performantã, amplasat în subsolul clãdirii, care a functionat încã din perioada administratiei Kennedy. 

    În film, camera de refugiu este formatã din 4 pereti de beton, o linie telefonicã ascunsã care nu este conectatã la linia principalã, un sistem propriu de ventilatie si un perete de monitoare pentru supraveghere care acoperã aproape fiecare ungher al casei - toate fiind protejate de lumea de afarã, dupã cum stim cu totii, de o usã impenetrabilã fãcutã din otel masiv. 

    Meg Altman (JODIE FOSTER) si fiica ei Sarah (KRISTEN STEWART) se mutã într-o casã mare, veche, dotatã cu o camerã de refugiu, nestiind cât de repede vor avea nevoie de ea. Însã când trei bãrbati pun la cale o pãtrundere prin efractie în toiul noptii, Meg si Sarah se adãpostesc în camera de refugiu nerealizând cã însãsi camera este tinta lor… si spãrgãtorii vor face tot posibilul sã intre înãuntru. 

    Un thriller de exceptie in regia lui DAVID FINCHER (Fight Club, Seven, The Curious Case of Benjamin Button).

Misery (1990)


  • Regia

    Rob Reiner
  • Cu

    James CaanKathy Bates
  • Gen film

  • Durata

    107 minute
  • Pelicula este răspunsul lui Stephen King la rugăminţile admiratorilor săi, constituindu-se într-o strălucită producţie horror care ne spune povestea unui scriitor care cade în capcana unuia dintre cei mai mari admiratori ai săi. Povestea este captivantă, subiectul incitant, iubitorii de senzaţii tari, pot obţine cele mai bune locuri, distribuţia îl recomandă, iar Stephen King girează pentru această producţie remarcabilă. Condiţiile fiind îndeplinite, va revine doar rolul de a nu rata acest film care vă va încânta şi şoca, în egală măsură.

Collateral (2004)

Regia
  • Michael Mann
  • Cu

    Tom CruiseJamie Foxx
  • Gen film

  • Durata

    120 minute
  • Max (Jamie Foxx) a trăit o viaţă anostă de şofer de taxi timp de 12 ani. Feţele clienţilor s-au perindat prin oglinda retrovizoare cum de altfel i s-au perindat pe sub ochi locurile prin care a umblat.
    Toate s-au succedat fără să lase amintiri relevante şi s-au şters din memorie ca şi când nu ar fi existat. Toate şi totul până în această seară.
    Vincent (Tom Cruise) este un ucigaş plătit. Când un cartel de droguri află că se află în situaţia de a fi adus în faţa unui complet de judecată, organizează o operaţiune de identificare şi ucidere a martorilor principali.
    Ultimul act al operaţiunii se joacă în seara asta. Vincent ajunge în Los Angeles pentru a doborî cinci persoane.

The Last Samurai (2003)


  • Regia

    Edward Zwick
  • Cu

    Tom CruiseMasato Harada
  • Gen film

  • Durata

    144 minute
  • Cãpitanul Nathan Algren este un om în derivã. Luptele pe care le-a purtat odatã par acum distante si frivole. Odatã si-a pus viata în pericol pentru onoare si pentru tarã - la Antietam (Maryland) si Gettysburg (Virginia) - dar în anii care au urmat Rãzboiului Civil, lumea s-a schimbat. 

    Pragmatismul a înlocuit curajul, propriul interes a luat locul sacrificiului si onoarea nu poate fi gãsitã nicãieri - în special în zona de apus, unde rolul sãu în Campaniile Indiene s-a încheiat cu deziluzie si durere. 

    Undeva în câmpiile neiertãtoare de lângã bancurile Râului Washita, Algren si-a pierdut sufletul. 

    Mai departe cu un univers, un alt soldat îsi cautã drumul într-o viatã care se va distruge imediat. El este Katsumoto, ultimul conducãtor al unei strãvechi semintii de rãzboinici, veneratii Samurai. În perioada în care ideile moderne s-au impus în vestul Americii, încoltindu-i si condamnându-i pe Nativii Americani, acestea au pus stãpânire si pe Japonia traditionalã. Liniile telegrafului si cãile ferate care au adus progresul amenintã acum aceste valori si codurile prin care Samuraii au trãit si au murit timp de secole. 

    Dar Katsumoto nu va pleca fãrã sã lupte. 
    Drumurile acestor doi luptãtori se întâlnesc atunci când tânãrul Împãrat al Japoniei, atras de interesele americane care doresc cu înfocare piata japonezã în curs de dezvoltare, îl angajeazã pe Algren sã antreneze prima armatã modernã, încorporatã, a Japoniei.. Dar, întrucât sfãtuitorii Împãratului încearcã sã elimine Samuraii în încercarea de a se pregãti pentru un guvern mai apropiat de vest si cu intentii comerciale, Algren este impresionat si influentat pe neasteptate de întâlnirile lui cu Samuraii. 

    Aruncat acum într-un teritoriu aspru si neprietenos, cu viata, si probabil si mai important cu sufletul în cumpãnã, tulburatul soldatul american se gãseste în centrul unei lupte epice si violente dintre douã perioade si douã lumi, doar cu simtul onoarei care îl ghideazã.

Identity (2003)


  • Regia

    James Mangold
  • Cu

    John CusackRay LiottaAmanda Peet
  • Gen film

  • Durata

    91 minute
  • IDENTITATEA LUI ESTE SECRETA, MISTERIOASA SI CAUZATOARE DE MOARTE. 

    James Mangold scenarist-regizor al filmelor Cop Land si Girl, Interrupted (Tinerete furatã) împreunã cu Cathy Konrad, producãtoarea filmelor Scream, si-au unit fortele realizând un thriller ce te pune pe gânduri cu un final original si tulburãtor. 

    Zece persoane, care nu se cunosc între ele, dar care ascund fiecare propriile secrete, gãsesc refugiu la un motel decrepit, pe timpul unei furtuni teribile. Un sofer de limuzinã (John Cusack), o fostã vedetã a anilor 80’ (Rebecca DeMornay), un politist (Ray Liotta) care transportã un criminal (Jake Busey), o fatã de moravuri usoare (Amanda Peet), o precehe de tineri cãsãtoriti (Clea Du Vall si William Lee Scott) si o familie care trece printr-o crizã (John C. McGinley, Leila Kenzle, Bret Loehr). 

    Sentimentul de usurare oferit de adãpost se topeste repede, fiind înlocuit de unul de fricã teribilã, pe mãsurã ce clientii motelului încep sã moarã unul câte unul. Cei rãmasi în viatã inteleg repede cã, dacã vor sã supravietuiascã, trebuie sã descopere secretul care i-a adus pe toti împreunã.