Friday, January 24, 2014

Max Payne (2008)

  • Regia

    John Moore
  • Cu

    Mark Wahlberg
  • Gen film

  • Durata

    125 minute
  • Un agent DEA (Agentţa Anti-Drog), a cărui familie a fost omorâtă în urma unei conspiraţii, şi un asasin al cărui scop este acela de a razbuna moartea surorii sale, sosesc împreună în New York pentru a rezolva o serie de crime. Cei doi vor fi vânaţi de poliţie, de criminali, dar şi de o corporaţie necruţătoare... Filmul păstrează stilul vizual al jocului video cu acelaşi nume.
  • Unul dintre cele mai asteptate filme de actiune ale toamnei, Max Payne este inspirat de jocul cu acelasi nume, care a provocat isterie in anul lansarii, 2001, avand deja parte de o continuare. Inspirat de filmele lui John Woo si de complicatele acrobatii ale secventelor de lupta ale acestuia, precum si de tehnica bullet-time, Max Payne-jocul de-abia astepta sa ajunga pe marele ecran. O face John Moore, un regizor nu foarte cunoscut (ne-a facut sa suportam un remake la The Omen, precum si drama de razboi Behind Enemy Lines), dar pentru astfel de filme actorul principal si echipa de efecte speciale conteaza mai mult decat omul care striga "action!".
    actorul este nimeni altul decat Mark Wahlberg, care trage in tot ce misca in Shooter si alearga bezmetic in The Happening, prin urmare putem spune ca si-a facut bine lectiile pentru acest film violent. Max Payne, un politist care nu se da inapoi de la nimic pentru a razbuna uciderea familiei sale, se aliaza cu frumoasa Mona Sax (Mila Kunis), o asasina pusa si ea pe razbunarea sorei ei. O alianta bazata nu doar pe coincidenta telului (nu va asteptati cu toate acestea la un supererou iubaret ca James Bond), colaborarea celor doi da nastere catorva schimburi de replici si unor intorsaturi de situatie care o ridica pe Kunis (ati vazut-o in inselat de Sarah Marshall) din pozitia de simplu ornament. apropo, Kunis, ca si Olga Kurylenko (bond-girl in Quantum of Solace/Partea lui de consolare), tot in Kiev s-a nascut. Ca si Milla Jovovich, de altfel...
    Prin urmare avem violenta, razbunare, o frumoasa asasina, ce ne mai trebuie? Efecte speciale, desigur. Ei bine, Max Payne nu dezamageste deloc la capitolul acesta. Flashback-uri din trecutul fericit al agentului anti-drog, filmate in culori calde si prin filtre de zici ca a trait toata viata in colorata casa a lui Mos Craciun, completeaza perfect un prezent intunecat, negru-auriu, unde negrul e culoarea noptii in care traficantii de droguri isi vand periculosul Valkyr, iar auriu este focul starnit de Payne (de la "pain in the ass", probabil) intr-un pradad care cuprinde tot orasul.
    arme cu un recul in stare sa impinga si un transatlantic cativa centimetri pe un ocean maturat de furtuna, sange rosu imprastiat in toate partile, filmari cu incetinitorul si o imagine densa suprasaturata fac Max Payne un film cu totul si cu totul spectaculos.

Escape Plan (2013)

  • Regia

    Mikael Håfström
  • Cu

    Arnold SchwarzeneggerSylvester Stallone
  • Gen film

  • Durata

    116 minute
  • Ray Breslin (Silvester Stallone) este cel mai bun expert în probleme de securitate în cadrul închisorilor - acesta le construieşte, le securizează şi, cel mai important, le testează încercând să evadeze din ele. Ray este plătit cu foarte mulţi bani pentru a înscena evadări din cele mai bine păzite închisori, iar de-a lungul timpului a fost închis în penitenciare de maximă securitate, conduse de Biroul Federal al Penitenciarelor, reuşind să scape de fiecare dată.

    Atunci când Ray şi partenerii săi de B & C Security, Abigail (Amy Ryan), Hush (Curtis "50 Cent" Jackson) şi Lester (Vincent D'Onofrio) primesc de două ori mai mulţi bani pentru a evalua Mormântul, o închisoare privată de maximă securitate construită conform principiilor lui Breslin, el nu poate să nu accepte o astfel de provocare. Pentru a simula o încarcerare reală, localizarea închisorii va rămâne necunoscută, iar Breslin nu va putea comunica în nici un fel cu echipa lui.

    Odată ajuns înăuntru, Breslin descoperă că Mormântul este clădire cu tehnologie de ultimă oră, unde sunt închişi unii dintre cei mai periculoşi criminali ai lumii. Un labirint nesfârşit de celule cu pereţi de sticlă, aflate în permanent sub supraveghere video şi înţesată cu gardieni mascaţi, înarmaţi până în dinţi, Mormântul pare să nu permită nici un fel de scăpare. Şi cum nu se putea mai rău, gardianul Willard Hobbes (Jim Caviezel), caracterizat de un sadism ieşit din comun, pare că şi-a stabilit propria misiune: aceea de a-i distruge pe deţinuţii care nu se supun regulilor lui, aşa cum este şi Breslin. Şi este în stare să nu se dea înlături de la nimic pentru asta.

    Atunci când Breslin încearcă să folosească codul de evacuare presetat pentru a se elibera, Hobbes pretinde că nu ştie despre ce este vorba. Realizând că i s-a întins o capcană, Breslin nu are de ales şi se vede nevoit să apeleze la misteriosul Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger) pentru a-l ajuta să supravieţuiască violenţei şi uneltirilor din Mormânt.

    Escape Plan - Testul suprem/Escape Plan îi are în distribuţie pe Sylvester Stallone (Eroi de sacrificiu, Rocky), Arnold Schwarzenegger (Ultima redută, Terminatorul), Jim Caviezel (Patimile lui Iisus), Curtis "50 Cent" Jackson (The Frozen Ground, Fire with Fire), Sam Neill (Jurassic Park, Vânătoarea lui Octombrie roşu), Vinnie Jones (Unde dai şi unde crapă, Jocuri, poturi şi focuri de armă), Faran Tahir (Warehouse 13, Star Trek),  Vincent D'Onofrio (Lege şi ordine: Intenţii criminale, Platoşa de metal) şi Amy Ryan (Dispărută fără urmă, The Office).