Saturday, May 4, 2013

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)


  • Regia

    Peter Jackson
  • Cu

    Ian McKellenElijah Wood
  • Gen film

  • Durata

    201 minute
  • "...Şi pe toate să le adune un inel, şi altul nime, 
    Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească, 
    Unde-s Umbrele, în Ţinutul Mordor, în întunecime."
     

    SFÂRŞITUL CĂLĂTORIEI.

    ”Pe lângă bătăliile de mare amploare, există poveştile intime, povestirea emoţională, şi aceasta este sursa principală de putere a Întoarcerii Regelui.” 
    - Peter Jackson. 

    Călătoria Frăţiei ajunge la final. 

    Forţele lui Sauron au atacat capitala Gondor din Minas Tirith în asediul suprem asupra omenirii. Păzit de un lord slăbit, regatul odinioară măreţ nu a avut niciodată nevoie mai mare de un rege. Dar va găsi Aragorn tăria de a deveni ce i-a fost sortit să devină şi să-şi întâmpine destinul? 
    Întrucat Gandalf incearcă cu disperare să mobilizeze forţele distruse din Gondor, Théoden unifică războinicii din Rohan pentru a se alătura luptei. Deşi sunt loiale, curajoase şi pasionale, forţele oamenilor - cu Eowyn şi cu Merry ascunşi printre ele - nu se pot compara cu legiunea imensă de inamici ce se abate asupra regatului.

    Un sacrificiu imens însoţeşte fiecare victorie. În ciuda pierderilor uriaşe, Frăţia se avântă în cea mai importantă bătălie a vieţii lor, uniţi în scopul unic de a-l distrage pe Sauron şi de a-i da lui Frodo o şansă de a-şi realiza misiunea. 
    Călătorind pe tărâmuri străine, înşelătoare, Frodo trebuie să se bazeze din ce în mai mult pe Sam şi pe Gollum, în timp ce Inelul continuă să-i pună la încercare credinţa şi, în final, umanitatea.

    New Line Cinema prezintă Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui, încheierea călătoriilor irezistibile ce stau la baza apreciatei trilogii a lui J.R.R. Tolkien. 
    Produsă, scrisă şi regizată de Peter Jackson, Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui prezintă povestea unei aventuri eroice a unor oameni, relaţia şi rivalităţile dintre ei şi dovedeşte că prin curaj, devotament şi ambiţie, chiar şi cel mai neînsemnat dintre noi poate schimba lumea. 
    Juxtapunerea rezonanţei intime cu cea imensă şi emotională la sfârşitul călătoriei este cea care aduce romanul clasic al lui Tolkien în inimile noastre şi îi conferă o asemenea putere durabilă. 
    O companie care şi-a făcut un nume prin inovaţie şi risc, New Line a riscat cu viziunea lui Jackson asupra mega-cărţii lui Tolkien. „Am avut suficientă încredere în Peter şi în atemporalitatea poveştii lui Tolkien pentru a şti ce doresc să vadă spectatorii în aceste filme”, adaugă Michael Lynne. „Aşa că, în multe cazuri a fost un risc, dar care a meritat”. 

    „Încrederea reciprocă şi respectul dintre Jackson şi distribuţia sa aduce promisiunea că este într-adevăr un regizor al actorilor. Acţiunea este spectaculoasă, dar interpretarile din aceste filme îţi taie cu adevărat respiraţia.” 

    Filmul este produs în asociere cu Rick Porras şi Jamie Selkirk. Robert Shaye şi Michael Lynne sunt producători executivi, împreună cu Mark Ordesky. 
    Produs de Barry M. Osborne, Fran Walsh şi Peter Jackson, Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui este realizat după cartea lui J.R.R. Tolkien, cu un scenariu de Fran Walsh & Phillipa Boyens & Peter Jackson. Filmul este regizat de Peter Jackson. 

    ©MMIII New Line Productions, Inc. Stăpânul Inelelor, Frăţia Inelului, Cele Două Turnuri, Întoarcerea Regelui şi numele, personajele, evenimentele, articolele şi locurile referitoare la acestea sunt mărci înregistrate ale The Saul Zaentz Company d/b/a Tolkien Enterprises sub licenţă New Line Productions, Inc., Toate Drepturile Rezervate.

The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

Regia
  • Peter Jackson
  • Cu

    Elijah WoodIan McKellenLiv Tyler
  • Gen film

  • Durata

    179 minute
  • "...Şi pe toate să le adune un inel, şi altul nime, 
    Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească, 
    Unde-s Umbrele, în Ţinutul Mordor, în întunecime."
    CĂLĂTORIA CONTINUĂ

    Considerată de milioanele de cititori din întreaga lume drept cea mai mare carte de aventuri scrisă vreodată, trilogia lui J.R.R. Tolkien, “Stăpânul Inelelor”, descrie lupta pentru posesia unui Inel periculos. Dacă el este returnat creatorului său, lordul întunericului Sauron, Inelul îi va putea da acestuia puterea de a subjuga lumea. 
    New Line Cinema prezintã “Stăpânul Inelelor: Cele două turnuri”, filmul central al lui Peter Jackson din trilogie, o aventură a binelui împotriva răului plasată într-un timp al incertitudinilor, în ţinutul Pământurilor de Mijloc, a cãrui premieră mondiala avut loc în 18 decembrie 2002. 
    Trilogia reprezintã o realizare fãrã precedent, cele trei filme au fost realizate simultan în timpul unui an si jumãtate de productie. Primul film din trilogie, ”Stãpânul Inelelor: Frãtia Inelului”, a fost lansat în 19 decembrie 2001 si a realizat peste 860 de milioane de dolari în întreaga lume. Filmul a fost nominalizat la 13 premii Oscar, mai mult decât oricare film lansat în acel an si a câstigat patru premii Oscar, incluzând premiul pentru ”cele mai bune efecte vizuale”. 
    La sfârsitul pãrtii întâi, datoritã mortii lui Boromir (Sean Bean) si cãderii lui Gandalf într-o grotã din Khazad, componenti frãtiei sunt fortati sã se despartã. 
    ”Stãpânul Inelelor: Cele douã turnuri”, începe pe dealurile din Emyn Muil, unde hobbitul rãtãcit, Frodo (Elijah Wood) si Sam (Sean Astin) descoperã cã au fost urmãriti de misteriosul Gollum (Andy Serkis). O creaturã abilã care era el însusi atras de Inel, Gollum promite sã-i conducã la Portile Negre din Mordor, dacã ei îl vor elibera. Sam nu are încredere în noul tovarãs, dar lui Frodo îi este milã de Gollum. 
    Traversând Pãmântul din Mijloc, Aragorn (Viggo Mortensen), arcaşul elf Legolas (Orlando Bloom) şi piticul Gimli (John Rhys-Davis) ajung la regatul asediat al lui Rohan, al cărui fost mare rege Theoden (Bernard Hill) căzuse sub influenţa malefică a lui Saruman, prin intermediul spionului său, sinistrul Wormtongue (Brad Dourif). Eowyn (Miranda Otto), nepoata regelui, recunoaşte un conducător în războinicul Aragorn. Crezând că îşi va găsi singur calea spre ea, Aragorn este constant bântuit de amintirile de dragoste pentru elfa Arwen (Liv Tyker) şi de pactul pe care ei doi îl făcuseră. 
    Gandalf (Ian McKellen) renaşte ca Gandalf cel Alb şi continuă lupta sa distrugătoare cu Balrog, reamintindu-i lui Aragorn că destinul său este să unească poporul din Rohan cu ultimii susţinători ai rezistenţei umane, poporul din Gondor. 
    Între timp, hobbiţii capturaţi Merry (Dominic Monaghan) şi Pippin (Billy Boyd) au evadat, scăpând de Uruk-hai în misterioasa pădure Fangorn, unde ei descoperă un aliat neaşteptat printre copacii seculari, pe Treebeard (Arborebarbos), un copac viu, ce poate merge, a cărui pădure a fost decimată de Saruman. 
    Ĩn drumurile lor, partenerii frăţiei, vor avea parte de întâmplări inimaginabile şi vor fi martorii puterii nebănuite a oamenilor lor. 
    Ĩmpreună, ei vor trebui să înfrunte puternicele forţe ale celor Două Turnuri, aflate între Turnul Orthanc din Isengard, unde coruptul vrăjitor Saruman a ridicat o armată puternică de 10,000 de combatanţi şi fortăreaţa lui Sauron din Barad-dur, aflată pe pământul întunecat al Mordor-ului. 
    “Stăpânul Inelelor: Cele două turnuri”, introduce noi personaje, cum sunt: 
    Gollum. Acest misterios personaj ce apare şi în primul film, apare în lumină pentru prima dată pentru a juca un rol principal în lupta pentru distrugerea Inelului. 
    Poporul lui Rohan - incluzându-i pe frumoasa Eowyn (Miranda Otto), fratele ei Eomer (Karl Urban) şi regele lor vrăjit Theoden (Bernard Hill). 
    Wormtongue (Brad Dourif), sfătuitorul duplicitar a lui Theoden şi spionul lui Saruman, în regatul Rohan. 
    Omul Faramir (David Wenham), fratele din Gondor al lui Boromir (Sean Bean). 
    Ent, Arborebarbos, un copac viu ce poate merge şi care este cel mai bătrân din zona Pământului de Mijloc. 
    New Line Cinema prezintă o producţie Wingnut Films, ”Stăpânul Inelelor: Cele două turnuri”, regizat de Peter Jackson. Scenariul scris de Fran Walsh, Philippa Boyens, Stephen Sinclair şi Peter Jackson, a avut la bază clasica trilogie a lui J.R.R. Tolkien. 
    Filmul a fost produs de Barry M. Osborne, Peter Jackson şi Frank Walsh. Producători executivi sunt Robert Shaye, Michael Lynne şi Mark Ordesky. Directorul de imagine este Andrew Lesnie, A.S.C. Producţia decorurilor a fost semnată de Grant Major. Editor este Michael Horton, iar co-producători sunt Rick Porras şi Jamie Selkirk. 
    Costumele au fost realizate sub îndrumarea lui Ngila Dickson şi Richard Taylor. Muzica a fost compusă, orchestrată şi dirijată de Howard Shore. Machiajul special, creaturile, armurile şi machetele au fost realizate sub îndrumarea lui Richard Taylor. Efectele speciale au fost coordonate de Jim Rygiel. 
    Filmul este distribuit în întreaga lume de New Line Cinema. 
    ”Stăpânul Inelelor: Cele Două Turnuri”, este distribuit internaţional, în anumite teritorii, de Warner Bros. Pictures, o companie a AOL Time Warner.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)


  • Regia

    Peter Jackson
  • Cu

    Elijah WoodIan McKellenLiv Tyler
  • Gen film

  • Durata

    178 minute
  • "...Si pe toate sa le adune un inel, si altul nime, 
    Sa le ferece pe toate, astfel sa le stapaneasca, 
    Unde-s Umbrele, in Tinutul Mordor, in intunecime."

    Timp de mai multe decenii, cuvintele de mai sus au stârnit imaginatiile si au dat contur viselor a peste 100 de milioane de cititori din întreaga lume. Ele au fost citite prima datã în 1954, când Frãtia Inelului scris de J.R.R. Tolkien, primul volum dintr-o epopee formatã din trei pãrti, Stãpânul Inelelor, a fost publicat. 

    Acum, legenda scrisã de Tolkien a prins în sfârsit viata sub forma unui film de lung-metraj, un proiect care a avut în spate una dintre cele mai colosale desfãsurãri de forte care a produs vreodatã un film. Miturile, peisajele si creaturile pe care Tolkien le-a creat sunt atât de formidabile încât tehnologiei cinematografice i-au trebuit mai mult de patru decenii sã atingã nivelul necesar de sofisticare pentru a le da viatã. Un asemenea proiect vast avea nevoie de un adevãrat vizionar pentru a-l duce la capãt. Acest vizionar este Peter Jackson, care s-a angajat la o actiune fãrã precedent pentru a realiza trei filme simultan în scopul de a reda în întregime epopeea ambitioasã a lui Tolkien. 

    Rezultatul a constat în trei filme care vor fi prezentate separat. Aventura începe în 19 Decembrie 2001 cu Frãtia Inelului, care prezintã publicului spectator minunata lume a Pãmântului de Mijloc si pe locuitorii sãi memorabili: oameni, hobbiti, elfi, pitici, vrãjitori, troli si orci. 

    În aceastã parte a trilogiei tânãrul hobbit timid Frodo Baggins mosteneste un inel; însã acest inel nu este un obiect oarecare. Este Inelul Unic, un instrument al puterii absolute care îi poate permite lui Sauron, Seniorul Tenebrelor din Mordor, sã conducã Pãmântul de Mijloc si sã transforme locuitorii sãi în sclavi. Frodo împreunã cu o frãtie loialã formatã din hobbiti, oameni, un vrãjitor, un pitic si un elf trebuie sã ducã Inelul din Pãmântul de Mijloc la Muntele de Foc, unde a fost forjat prima datã si sã îl distrugã pentru totdeauna. O asemenea cãlãtorie presupune avântarea în teritoriile detinute de Seniorul Tenebrelor, unde îsi adunã armata sa de orci. Iar Frãtia nu se luptã doar cu fortele exterioare ale rãului, ci si cu disensiunile din interior si influenta corupãtoare a Inelului însusi. Cursul istoriei viitoare este dat de destinul Frãtiei. 

    New Line Cinema prezintã primul film al trilogiei Stãpânul Inelelor: Frãtia Inelului cu (în ordine alfabeticã) SEAN ASTIN, SEAN BEAN, CATE BLANCHETT, ORLANDO BLOOM, BILLY BOYD, MARTON CSOKAS, IAN HOLM, CHRISTOPHER LEE, IAN McKELLEN, DOMINIC MONAGHAN, VIGGO MORTENSEN, JOHN RHYS-DAVIES, ANDY SERKIS, LIV TYLER, HUGO WEAVING si ELIJAH WOOD. 

    Filmul este regizat de PETER JACKSON si produs de BARRIE M. OSBORNE, TIM SANDERS si JACKSON, dupã un scenariu de FRAN WALSH, PHILIPPA BOYENS, si JACKSON. Producãtori executivi sunt MARK ORDESKY si BOB si HARVEY WEINSTEIN. 

    Distribuit în anumite teritorii în afara S.U.A. de Warner Bros. Pictures, an AOL Time Warner Company. 

The Bourne Legacy (2012)


  • Regia

    Tony Gilroy
  • Cu

    Jeremy RennerEdward NortonRachel Weisz
  • Gen film

  • Durata

    135 minute
  • Arhitectul poveştii din spatele seriei Bourne, Tony Gilroy, preia regia următorului capitol din franciza de spionaj care a avut un succes enorm şi a strâns încasări de aproape 1 miliard de dolari pe plan internaţional: MOŞTENIREA LUI BOURNE. Scenaristul-regizor dezvoltă universul creat de scriitorul Robert Ludlum cu o poveste originală care ne face cunoştinţă cu un nou erou (Jeremy Renner), a cărui supravieţuire este pusă în pericol de evenimentele din primele trei filme din serie. 

    În MOŞTENIREA LUI BOURNE, lui Jeremy Renner i se alătură nou-veniţii Rachel Weisz, Edward Norton, Stacy Keach şi Oscar Isaac, în timp ce veteranii francizei, Albert Finney, Joan Allen, David Strathairn şi Scott Glenn îşi reiau rolurile din primele trei filme ale seriei.

    Cu doisprezece ani în urmă publicul din toată lumea a făcut cunoştinţă cu Bourne, când a fost scos inconştient din apele Mediteranei. De-a lungul a trei filme spectatorii au urmărit aventurile lui şi i-au descoperit identitatea. I-au văzut pe supervizorii lui de la CIA punând în mişcare o vânătoare de oameni impresionantă. Au aflat despre programul Treadstone şi despre abilităţile speciale ale lui Bourne, iar la finalul trilogiei au avut impresia că povestea era terminată. MOŞTENIREA LUI BOURNE trage cortina pentru a dezvălui o intrigă şi mai sumbră în care un nou erou trebuie să se lupte pentru a rămâne în viaţă când programul lui devine brusc o ameninţare scăpată de sub control. 

The Bank Job (2008)


  • Regia

    Roger Donaldson
  • Cu

    Jason StathamSaffron Burrows
  • Gen film

  • Durata

    110 minute
  • Un vanzator de masini cu un trecut dubios, Terry a evitat intotdeauna loviturile mari. Dar cand Martine, o cunostinta din copilarie, ii spune cum sa prade inexpugnabila banca din Baker Street, Terry nu rateaza ocazia. El si echipa lui isi vor da seama curand ca seifurile pline de bani si bijuterii contin si anumite informatii care vor arunca in aer intregul regat al Marii Britanii, caci nemarginita retea de coruptie si scandal implica atat lumea criminala din Londra, cat si varfurile puterii britanice, precum si insasi familia regala.

Boy A (2007)


  • Regia

    John Crowley
  • Cu

    Peter MullanAndrew Garfield
  • Gen film

  • Durata

    106 minute
  • Adolescent fiind, Jack săvârşeşte o crimă teribilă asupra altui copil, petrecându-şi cea mai mare parte din viaţă în închisori şi centre de reabilitare pentru minori. Eliberat la vârsta de 24 de ani, tânărul se trezeşte aruncat într-o lume pe care nu o înţelege şi nu o cunoaşte. Are şansa de a o lua de la capăt într-o nouă casă şi cu o nouă slujbă, unde se împrieteneşte cu Chris şi începe o frumoasă legătură cu atrăgătoarea Michelle, dar tânărul trebuie să ţină departe secretul său monstruos de persoanele pe care le iubeşte, ajugând la concluzia că nu poate scăpa niciodată de păcatele trecutului de vreme ce opinia publică îl priveşte ca pe o ameninţare şi consideră că nu a plătit destul, pentru crima săvârşită, în cei 14 ani de închisoare.

Shutter (2004)


  • Regia

    Banjong PisanthanakunParkpoom Wongpoom
  • Cu

    Ananda EveringhamNatthaweeranuch ThongmeeUnnop Chanpaibool
  • Gen film

  • Durata

    97 minute
  • Un tânăr fotograf, Thun, şi prietena sa Jane observă umbre misterioase în fotografiile lor după ce, cu câteva zile înainte, părăsiseră locul unui accident în care loviseră o femeie. Investigând fenomenul, găsesc alte fotografii conţinând umbre inexplicabile asemănătoare. Thun descoperă că cel mai bun prieten al său este de asemenea bântuit, iar Jane află că prietenul ei nu i-a spus totul. Curând devine clar că nu poţi fugi de trecut.

The Ring Two (2005)


  • Regia

    Hideo Nakata
  • Cu

    Naomi Watts
  • Gen film

  • Durata

    107 minute
  • Naomi Watts, actrita nominalizata la Oscar pentru 21 Grams isi reia rolul reporteritei de investigatii pe nume Rachel Keller in filmul Avertizarea 2, un episod nou al horror-ului lansat in 2002 - The Ring / Avertizarea. 

    Regizor este Hideo Nakata cel care a realizat Ringu - blockbuster-ul japonez care a stat la baza productiei americane Ring - Avertizarea. 

    Dupa sase luni de la evenimentele infricosatoare care au terorizat-o pe Rachel si pe fiul sau Aidan, cei doi isi parasesc casa din Seattle pentru a scapa de amintirile care-i bantuie - adica de Samara si de caseta blestemata care a lasat numai moarte in urma. 

    Cei doi se muta in Astoria, un mic orasel din Oregon, unde spera sa inceapa o viata noua lipsita de surprize neplacute. 
    Cu toate acestea la prima investigatie la care participa, Rachel observa o caseta neetichetata si alte semne care i se par familiare. Ea realizeaza ca razbunatoarea Samara este din nou aproape si pare si mai hotarata sa continue ciclul de teroare si crime inceput in urma cu mai multe luni, si care a fost prezentat in primul film.

The Ring (2002)


  • Regia

    Gore Verbinski
  • Cu

    Naomi WattsDaveigh Chase
  • Gen film

  • Durata

    115 minute
  • Parea doar o legenda – o caseta video cu imagini de cosmar, care duceau la un telefon prin care cel ce vazuse caseta afla in ce mod urma sa moara dupa sapte zile. Fiind reporter la un ziar, Rachel Keller (Naomi Watts) este destul de sceptica in legatura cu aceasta poveste, pana cand patru adolescenti mor in mod suspect exact la o saptamana dupa vizionarea unei astfel de casete. Fiind invinsa de curiozitate, Rachel gaseste caseta si o vizioneaza. Acum are nevoie de ajutorul prietenului sau, Noah (Martin Henderson) pentru a scapa cu viata si pentru a-si salva si fiul. Impreuna, au doar sapte zile la dispozitie pentru a descifra misterul inelului. 
    Remake dupa unul din cele mai mari succese din istoria filmului japonez, Averizarea il are ca regizor pe Gore Verbinski (The Mexican, Mouse Hunt) iar ca producatori pe Walter F. Parkes si Laurie MacDonald (Gladiator, Men in Black 2). Scenariul ii apartine lui Ehren Kruger. In rolurile principale se afla Naomi Watts (Mulholland Drive) si Martin Henderson (Windtalkers). Din distributie mai face parte si Brian Cox (Nuremberg, The Bourne Identity). 

    Avertizarea este filmul cu un record neobisnuit: cel de-al doilea week-end a inregistrat o crestere la box office cu 23%. Acest lucru i-a determinat pe producatori sa suplimenteze numarul de copii rulate cu peste 600. 
    Peste tot in lume, acolo unde a fost lansat filmul, au crescut incasarile datorita ecoului raspandit de cei ce l-au vizionat. Principiul „word of mouth” (in romaneste – „s-a dus vorba”) a fost cea mai puternica parghie pentru promovarea filmului.

Seven Pounds (2008)


  • Regia

    Gabriele Muccino
  • Cu

    Rosario DawsonWill Smith
  • Gen film

  • Durata

    122 minute
  • Un agent al Fiscului, Ben Thomas (Will Smith), încearcă să-şi ispăşească o greşeală din trecut ajutând şapte persoane. Dându-se drept fratele său, Ben schimbă vieţile celor şapte, dar planul său este dat peste cap când se îndrăgosteşte de Emily (Rosario Dawson) care suferă de o gravă boală de inimă. Dar ce are oare Ben de gând să facă după ce-şi duce la îndeplinire planul?

    O capodoperă a cinematografiei americane care relansează o nouă ipoteză în căutarea fericirii, într-o lume bântuită de colapsuri financiare şi politicianism: umanitatea. Interpretare magistrală, scenariu excepţional, un film ce va lăsa urme în contemporaneitatea cinematografică. 

    "Seven Pounds" este o dramă scrisă de Grant Nieporte, regizată de italianul Gabriele Muccino şi distribuită de Columbia Pictures.

Shutter Island (2010)


  • Regia

    Martin Scorsese
  • Cu

    Mark RuffaloLeonardo DiCaprio
  • Gen film

  • Durata

    138 minute
  • Executor al agenţiei federale de aplicare a legii - US Marshals, Teddy Daniels ajunge împreună cu partenerul său Chuck pe mica insulă Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaţilor cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unei criminale, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Şi nici Teddy Daniels nu este. Se află acolo pentru a găsi o pacientă disparută? Sau a fost trimis pentru a investiga zvonurile care denunţă practici extreme de tratare a bolnavilor? Pe măsura ce Teddy şi Chuck se apropie de adevăr, acesta este din ce în ce mai greu de surprins, iar cei doi încep să se teamă că nu vor mai părăsi niciodată Shutter Island. Pentru că cineva încearcă să-i facă să-şi piardă minţile...

    Filmul se bazeaza pe romanul omonim, scris de Dennis Lehanne.

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)


  • Regia

    Mark Herman
  • Cu

    David ThewlisVera Farmiga
  • Gen film

  • Durata

    94 minute
  • Ofiţerul SS Ralf (David Thewlis) şi soţia lui, Elsa (Vera Farmiga), se mută de la Berlin la ţară cu copiii lor, Gretel (Amber Beattie) de doisprezece ani şi Bruno (Asa Butterfield), de opt de ani, după ce Ralf este promovat comandant al unui lagăr nazist. Bruno se referă la lagăr ca "out-with", deşi mai târziu în film, sora lui afirma că pronunţia este incorectă, ceea ce lasa impresia că lagarul ar fi Auschwitz.
    Fiindu-i interzis sa iasă din curtea din faţă a casei, fără prieteni, Bruno duce dorul companiei si aventurii. El scapă în cele din urmă prin fereastra magaziei din curtea din spate a casei, explorează prin pădure, şi ajunge într-un final într-un colţ izolat, nepăzit al lagărului de concentrare, pe care el l-a crezut a fi o fermă. Acolo, el se împrieteneşte cu Shmuel (Jack Scanlon), un băiat de aceeaşi vârstă cu el. Bruno se întoarce des, aducându-i lui Shmuel mâncare şi se joacă cu el dame prin gardul de sârmă ghimpată. Shmuel îl face pe Bruno să realizeze treptat că oamenii din tabără nu sunt fermieri cum credea; el îi spune lui Bruno că el şi familia sa au fost închişi, şi obligaţi să poarte pijamale "cu dungi", pentru că sunt evrei. 
    Meditatorul lui Bruno şi al lui Gretel, Herr Liszt (Jim Norton), hrăneşte copiii o dietă de bigotism, antisemiţe şi propagandă naţionalistă sub pretextul că le predă istorie. Drept urmare, Gretel devine tot mai fanatică în sprijinul ei pentru al treilea Reich. Ea îşi acoperă peretele din dormitor cu afişe de propagandă nazistă, şi flirteaza cu locotenentul Kurt Kotler (Rupert Friend), crudul şi nemilosul subordonat al tatălui ei. În schimb, Bruno este sceptic în privinţa învăţăturilor lui Liszt. Evreii pe care îi cunoaşte Bruno, Shmuel şi  Pavel (David Hayman), nu seamănă cu stereotipurile antisemite descrise de profesor. El este, de asemenea, martor al unor acte de cruzime faţă de evrei, care intră în conflict cu ideea propagandistă de eroism militar. Într-o noapte, Pavel răstoarnă accidental la masă paharul cu vin al lui Kotler, iar acesta îl trage furios pe Pavel din cameră. Prin uşa întredeschisă de la bucătărie, vedem cum cizma lui Kotler livrează lovituri sălbatice, şi suntem lăsaţi să credem că omul moare din cauza bătăii brutale. După moartea lui Pavel, Shmuel este trimis la casa lui Bruno pentru a curăţa nişte pahare. Surprins să-l vadă acolo, Bruno îi vorbeşte şi îi dă nişte prăjitură. Când Kotler vede firimiturile pe buzele lui Shmuel şi-l acuza de furt, Shmuel spune ofiţerului adevărul: că Bruno este prietenul său, şi că acesta i-a dat prăjitura. Îngrozit, copilul îl trădează pe Shmuel, spunând că el nu l-a văzut pe băiat înainte şi că Shmuel a furat prăjitura. Câteva zile mai târziu, plin de remuşcări, Bruno merge la gardul unde se întalnea cu Shmuel şi constată că ochiul lui era vânăt din cauza bătăii primite. Shmuel îşi iartă prietenul, iar băieţii îşi dau mâna prin gard. 
    Când Kotler face observaţii cu privire la duhoarea de la crematoriu ("Ei miros chiar mai rău atunci când ard, nu-i aşa?"), Elsa îşi dă seama că Ralf prezidează un lagăr de exterminare, nu un lagăr de muncă cum ea a fost lăsată să creadă. Ulterior, cei doi s-au certat în mod repetat din cauza rolului lui Ralf la lagăr şi proximitatea copiilor faţă de acesta. În cele din urmă, Elsa va lua copiii la mătuşa Lotte, la Heidelberg. Dar, cu o zi înaintea plecării lui Bruno, Shmuel îi dezvăluie faptul că tatăl său a dispărut în lagăr. Văzând o ocazie ideală pentru o aventură finală, Bruno sapă o groapă sub sârma ghimpată, se schimbă în hainele din închisoare pe care Shmuel le-a furat pentru el, şi intră în tabără pentru a-şi ajuta prietenul să-şi găsească tatăl. În interior, Bruno este îngrozit de dezumanizarea, foamea şi boala prezente; lagărul este însăşi antiteza filmului de propagandă pe care îl văzuse anterior în biroul tatălui său. 
    În timp ce băieţii îl caută pe tatăl lui Shmuel, drumul lor se întretaie cu cel al unui grup de prizonieri care erau dirijaţi spre camerele de gazare. Acolo, toată lumea este instruită să se dezbrace pentru un "duş". Un soldat este văzut purtând o mască de gaz Zyklon B, iar granule se revarsa în cameră. Bruno şi Shmuel se apucă unul pe celălalt de mâini, iar luminile se sting.
    Înapoi la casă, Elsa descoperă că Bruno lipseşte şi dă alarma. Folosind câini de urmărire, Ralf şi alţi soldaţi iau urmele băiatului prin pădure. Atunci când descoperă hainele aruncate la marginea taberei şi vede groapa săpată sub gard, Ralf aleargă în lagăr, căutându-şi cu disperare fiul. Văzând camera de gazare cu uşile încuiate, Ralf realizează ce s-a întâmplat şi strigă cuprins de durere. În acelaşi timp, Elsa şi Gretel ajung si ele la marginea lagărului unde Bruno îşi lăsase hainele şi, înţelegând că acesta a murit, ele îngenunchează şi încep să plângă. Familia este lăsata să se confrunte cu ironia tragică a faptului că Bruno a devenit o victimă a lagărul nazist condus de propriul său tată.

Valkyrie (2008)


  • Regia

    Bryan Singer
  • Cu

    Tom Cruise
  • Gen film

  • Durata

    120 minute
  • In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, colonelul german Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) este ranit in Africa si intoarce in tara. Nemultumit de abuzurile nazistilor, Stauffenberg se alatura Rezistentei si accepta sa conduca Operatiunea Valkyrie, al carei scop era asasinarea lui Adolf Hitler si inlocuirea acestuia cu un guvern mai liberal. Colonelul isi ia sarcina de a introduce el insusi in biroul lui Hitler valiza in care fusese asezata o bomba cu ceas. 

    "Promisiunile de pace si prosperitate ale Führerului s-au abatut de la drum, lasand in urma lor un val de distrugeri. Ororile comise de trupele SS ale lui Hitler sunt o pata pe onoarea armatei germane. 

    Un dezgust raspandit predomina in randurile ofiterilor fata de crimele comise de nazisti - uciderea de civili, torturarea si infometarea prizonierilor, executarea in masa a evreilor. Datoria mea de ofiter nu mai este de a-mi salva tara, ci de a salva vieti omenesti. 

    Nu pot gasi un general in masura sa-l confrunte pe Hitler, care sa aiba curajul sa o faca. M-am trezit inconjurat de oameni care nu doresc - sau sunt incapabili - sa vada adevarul: Hitler nu este numai dusmanul suprem al intregii lumi, ci si dusmanul suprem al Germaniei. 

    Trebuie facuta o schimbare... 


    - Tom Cruise in rolul Colonelului Claus von Stauffenberg in Valkyrie

3:10 to Yuma (2007)


  • Regia

    James Mangold
  • Cu

    Russell CroweChristian Bale
  • Gen film

  • Durata

    122 minute
  • In Arizona, la sfarsitul secolului XIX, faimosul bandit Ben Wade (Russel Crowe) si gasca sa de nelegiuiti jefuiesc tot ce le iese in cale. 
    In momentul in care Wade este capturat, un singur om se angajeaza sa-l aduca pe Drumul Dreptatii, direct catre tribunal, cu trenul de 3 și 10 spre Yuma. Numele lui este Dan Evans (Christian Bale). Lumea spune despre el ca ar fi un amarat de veteran al Razboiului Civil, care se zbate sa supravietuiasca de pe o zi pe alta, intr-o ferma darapanata. Insa cum in vestul salbatic dreptatea se facea cu arma in mana, curajul acestui om poate face diferenta. 
    Pe drum, in ciuda diferentelor care ii separa, Evans si Wade invata sa se respecte si aprecieze reciproc. In timpul calatoriei pe urmele lor apar pericole la fiecare pas, iar misiunea se va transforma, in curand, intr-o calatorie imposibila.