Thursday, March 28, 2013

The King's Speech (2010)


  • Regia

    Tom Hooper
  • Cu

    Colin FirthHelena Bonham CarterGeoffrey Rush
  • Gen film

  • Durata

    118 minute
  • Bazat pe o poveste adevărată, filmul descrie relaţia de prietenie care se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea şi Lionel Longue, un logoped mai puţin obişnuit. Chinuit de dificultatea de a articula cuvintele, şi, prin urmare, şi de teama de a apărea în public, George (Colin Firth) se vede nevoit să facă faţă îndatoririlor regale după ce fratele său abdică în urma unui mariaj nedorit de casa regală. Cel care îl va ajuta să-şi articuleze gândurile în faţa naţiunii şi să conducă ţara prin cel de-al doilea Război Mondial este excentricul Lionel (Geoffrey Rush), un logoped care face apel la metode bizare, dar cu rezultate miraculoase.

     Poveste a unei prietenii extraordinare, „Discursul regelui” reuneşte o distribuţie de prima mână, şi a primit 7 nominalizări la Globurile de Aur din 2011, Colin Firth cîştigînd un Glob de Aur la categoria „Cel mai bun actor”, 14 nominalizări la premiile BAFTA şi 12 nominalizări la Oscar 2011, la categoriile”Cel mai bun film”,  „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu original”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar” (Helena Bonham Carter), „Cel mai bun actor în rol secundar” (Geoffrey Rush), „Cel mai bun actor în rol principal” (Colin Firth), „Cea mai bună scenografie”, „Cea mai bună imagine”, „Cele mai bune costume”, „Cea mai bună muzică”, „Cel mai bun montaj”, „Cel mai bun mixaj de sunet”.

The Fighter (2010)


  • Regia

    David O. Russell
  • Cu

    Mark WahlbergAmy AdamsChristian Bale
  • Gen film

  • Durata

    115 minute
  • Drama "The Fighter" relatează povestea reală de viaţă a boxerului "Irish" Mickey Wad şi ascensiunea acestuia de pe străzile rău-famate ale oraşului Lowell din Massachusetts spre titlul de campion mondial la categoria mijlocie. Antrenat de către fratele lui vitreg pe nume Dickie Eklund, care avea un imens talent nativ de luptător, dar care şi-a ratat cariera din cauza dependenţei de cocaină şi a infracţiunilor de jaf pe care le-a comis şi care l-au trimis în spatele gratiilor, Mickey Ward a reuşit să câştige o serie de meciuri importante ca sportiv amator, însă, atunci când a fost făcut KO de către un adversar mult mai vânjos, a decis să renunţe la box pentru o perioadă de trei ani. Încurajat şi susţinut moral în permanenţă de către o barmaniţă drăguţă pe nume Charlene, cu care se implică într-o relaţie amoroasă, precum şi de către fratele lui mai mare Dickie Eklund, Mickey Ward revine în ring şi demonstrează că prin muncă, seriozitate şi talent te poţi ridica la statutul de celebritate internaţională.


In Bruges (2008)


  • Regia

    Martin McDonagh
  • Cu

    Ralph FiennesColin FarrellBrendan Gleeson
  • Gen film

  • Durata

    107 minute
  • In pitorescul orasel belgian Bruges ajung doi asasini platiti, Ray (Colin Farrell) si Ken (Brendan Gleeson), al caror scop este sa-si piarda urma printre turisti dupa o misiune terminata prost. Desi se simte nelalocul lui printre cladirile gotice, canale si strazi cu piatra cubica, Ken este atras de calmul locului si incearca sa-si linisteasca partenerul, pe Ray. In timp ce asteapta sa fie sunati de seful lor, Harry (Ralph Fiennes), cei doi trec printr-o multime de intalniri neasteptate cu localnici, un cineast american pitic, prostituate olandeze si asa mai departe.

United 93 (2006)


Exista multe moduri de relatare a evenimentelor din 11 septembrie 2001. Televiziunea le poate relata prin imagini asa cum au avut loc atunci. Un ziarist poate scrie primele rânduri aspre de istorie. Istoricii pot încadra aceste evenimente în contextul perioadei. Realizatorii de filme au de asemenea propriul lor rol pe care trebuie sã-l joace, si câteodatã cred cã, dacã privesti mai atent si fãrã ezitare un singur eveniment, poti gãsi anuminte aspecte mult mai nuantate si mai profunde decât evenimentul în sine ... Iatã astfel un film despre zborul United 93. 
– Paul Greengrass – regizor, producãtor, scenarist 

Prin United 93, Greengras a creat o dramă palpitantă, provocatoare, care spune povestea pasagerilor, echipajului şi a controlorilor de zbor care au privit cu groază cum avionul United Airlines 93 a devenit cel de-al patrulea avion deturnat în acea zi a celor mai mari atacuri teroriste asupra Americii: 11 Septembrie, 2001. 

Realizatorii filmului au cercetat evenimentele din acea zi, relatând povestea unui singur zbor şi a câtorva oameni obişnuiţi: oameni de afaceri, soţi, bunici, studenţi şi mulţi alţii, care se îndreptau spre San Francisco la bordul unui Boeing 757. Pe parcursul celor doar 90 de minute în care avionul a fost în aer, lumea de dedesubt intra într-o nouă eră violentă – văzută printr-un nor de ceaţă care a dispărut încet pentru a dezvălui că însăşi America era sub atac. 

Confruntat cu această misiune de a reda evenimentele ce au avut loc la bordul acestui avion deturnat şi cele de pe pământ, Greengrass şi cercetătorii lui au apelat la o multitudine de surse, printre care şi nenumărate ore de interviuri faţă-în-faţă cu familiile celor patruzeci de pasageri şi ale echipajului, membri ai aceleiaşi misiuni din 11 septembrie, controlori de zbor şi restul personalului militar şi civil, toţi cei care au luat parte la evenimentele din acea zi. Au fost extrase informaţii importante din aceste interviuri, iar alături de alte detalii preluate din înregistrările zborului, înregistrările publice şi alte întâmplări istorice, toate acestea au reprezentat baza de pornire a acestui film. Un grup de actori talentaţi, dar nu foarte cunoscuţi i-au interpretat pe toţi cei implicaţi în aceste evenimente. 

Rezultatul a fost un studiu tranşant – relatat şi filmat în timp real. Greengrass spune, “United 93 exercită o putere incredibilă asupra imaginaţiei noastre, iar unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este acela că noi nu ştim exact ce s-a întâmplat la bordul acestui avion. Cine se gândeşte la acea zi şi nu se întreabă ce s-a întâmplat oare acolo şi cum am fi reacţionat chiar noi în acea situaţie?” 

O contribuţie importantă cercetărilor au adus-o familiile pasagerilor şi ale echipajului care şi-au pierdut vieţile. United 93 schiţează un portret reuşit şi de neuitat al unor oameni obişnuiţi confruntaţi cu o situaţie de neimaginat care au devenit primii cetăţeni din noua eră a terorismului global începută în acea dimineaţă de septembrie. 

În vedereea alegerii distribuţiei, realizatorii filmului s-au gândit să formeze un ansamblu de actori talentaţi (iar în unele cazuri, membri reali ai echipajelor de zbor, controlori de zbor şi alt personal) care au venit pregătiţi să-i interpreteze pe acei bărbaţi şi acele femei care se aflau la bordul avionului şi pe ceilalţi ce au fost implicaţi în tragedia zborului United Airlines 93.


Into the Wild (2007)


  • Regia

    Sean Penn
  • Cu

    Emile HirschVince VaughnKristen Stewart
  • Gen film

  • Durata

    140 minute
  • Crescut intr-o suburbie bogata din Washington DC, Christopher McCandless decide la 24 de ani sa intrerupa legaturile cu familia, sa renunte la conturile bancare si sa plece in salbaticie. Ajuns in Alaska, Christopher renunta la masina, isi arde si ultimii bani si decide sa se decurce singur in tinturile pustii, vanand si mancand radacini. Corpul lui a fost gasit luni de zile mai tarziu, cauza decesului fiind probabil inanitia.

No Country for Old Men (2007)


  • Regia

    Ethan CoenJoel Coen
  • Cu

    Josh BrolinTommy Lee JonesJavier Bardem
  • Gen film

  • Durata

    122 minute
  • Nu există ţară pentru bătrâni este un thriller pasionant, realizat de Joel şi Ethan Coen, după un roman al celebrului scriitor american distins cu premiul Pulitzer, Cormac Mccarthy. Acţiunea se petrece în vremurile noastre, când traficanţii de droguri îşi fac de cap, iar orăşelele au devenit poligoane de tragere în aer liber. Cu o distribuţie extraordinară, din care fac parte Tommy Lee Jones, laureat al premiului Oscar ("The Fugitive", "Men In Black"), Josh Brolin ("Grindhouse"), câştigătorul premiului Oscar, Javier Bardem ("The Sea Inside") şi Woody Harrelson, nominalizat de asemenea la premiul Oscar ("The People vc. Larry Flynt") Kelly Macdonald ("Trainspotting") NO COUNTRY FOR OLD MEN este realizat după un scenariu adaptat de fraţii Coen, în regia fraţilor Coen, produs de Scott Rudin, Ethan şi Joel Coen. 
      
     Llewelyn Moss (Josh Brolin) descoperă o camionetă părăsită, înconjurată de câţiva soldaţi morţi, dar în care (încă!) se mai află o cantitate apreciabilă de heroină şi două milioane de dolari bani-gheaţă. Moss ia banii, şi de aici se declanşează o reacţie catastrofică în lanţ, pe care legea - în persoana şerifului Bell (Tommy Lee Jones), un tip în vârstă, care nu mai are niciun fel de iluzii despre viaţă, nu o poate opri. Pe măsură ce Moss încearcă să scape de cei care-l urmăresc - apare aici un personaj misterios, un gangster care da cu banul când e vorba de viaţa sau moartea oamenilor (Javier Bardem).

    Filmul atinge esenţa cutremuuratoare a răului contemporan, aceleaşi teme biblice ce se regăsesc în spatele titlurilor sângeroase, oripilante, din ziare.

American Gangster (2007)


  • Regia

    Ridley Scott
  • Cu

    Denzel WashingtonRussell Crowe
  • Gen film

  • Durata

    157 minute
  • Detectivul Richie Roberts (Russell Crowe) are o sarcină: să cureţe străzile New York-ului de puternicii traficanţi de droguri. Cel mai important adversar al lui se dovedeşte a fi Frank Lucas (Denzel Washington), cel mai mare traficant din Harlem, care a transformat contrabanda cu heroină într-o adevărată artă: praful alb a fost pus în sicriele soldaţilor americani ucişi în Vietnam. Personalităţi violente, fiecare cu obsesiile lui, cei doi transformă New York-ul într-un oraş prea mic pentru lupta lor.

    Câştigătorii Oscarului, Russell Crowe (Gladiator, The Insider) şi Denzel Washington (Training Day, The Hurricane) îl întâlnesc pe oscarizatul producător Brian Gazer (A Beautiful Mind, Cinderella Man), pe regizorul Ridley Scott (Gladiator, Black Hawk Down) şi pe scenaristul de top Steven Zaillian (Schindler's List, Gangs of New York) în echipa filmului American Gangster, povestea unui superstar mai neobişnuit al anilor '70. Corupţia paraliza poliţia, tributul pentru războiul din Vietnam împovărează societatea americană, iar soldaţii se întorc de pe front fie în cutii de lemn, fie dependenţi de opiu. Cu concursul poliţiei "binevoitoare", Mafia lansează pe piaţa dogurilor mii de kilograme de droguri, care ajung în venele narcomanilor. Plătită regeşte, justiţia închide şi ea ochii la afacerile cu prafuri. Frank Lucas, un negru din Harlem, dă însă jocul peste cap: moartea şefului său îi deschide o poartă spre inima imperiului alb, el construindu-şi propria poveste de succces. "Corect", cu un simţ al eticii stradale, el lansează pe piaţă un drog mai pur şi la un preţ mai scăzut, devenind noul superstar al oraşului. Poliţistul Richie Roberts (Crowe) simte că afacerea începe să scape din mâinile Mafiei, şi că un om de culoare domină scena narcoticelor.

    Poliţistul şi infractorul, de o parte sau alta a legii, sunt dominaţi de un cod al onoarei, iar destinele lor se întretaie până la a-i pune faţă în faţă într-o confruntare finală, care va antrena schimbări majore în societatea new-yorkeza. Filmat în NY şi Tailanda, pelicula acoperă perioada 1968-1974, şi marchează începutul sfârşitului parteneriatului lege-fărădelege, paradoxal apelând la doi inamici, deveniţi aliaţi în lupta pentru reinstaurarea legii. Din distruibuţia filmului mai fac parte RUBY DEE (A Raisin in the Sun), CHIWETEL EJIOFOR (Children of Men), CUBA GOODING, JR. (Pearl Harbor), JOSH BROLIN (No Country for Old Men), TED LEVINE (Memoirs of a Geisha), ARMAND ASSANTE (Gotti), JOHN ORTIZ (Miami Vice), JOHN HAWKES (Deadwood), RZA (Derailed), CARLA GUGINO (Sin City). Operatorul HARRIS SAVIDES (Zodiac, The Yards), scenograful ARTHUR MAX (Gladiator, Black Hawk Down), autoarea costumelor JANTY YATES (Gladiator, De-Lovely), oscarizatul®-monteur PIETRO SCALIA (JFK, Black Hawk Down) şi compozitorul MARC STREITENFELD completează echipa filmului.

Apocalypto (2006)


  • Regia

    Mel Gibson
  • Cu

    Gerardo TaracenaDalia Hernandez
  • Gen film

  • Durata

    130 min
  • Actiunea se petrece in timpul civilizatiei mayase. Viata linistita a unui barbat este intrerupta de o armata violenta de invadatori, iar el incepe o calatorie riscanta intr-o lume guvernata de teama si opresiune, in care un final chinuitor il asteapta. Printr-o schimbare a sortii si manat de puterea iubirii pentru femeia lui si pentru familia sa, el va face o incercare disperata sa se intoarca acasa si sa incerce sa-si salveze viata.

Lucky Number Slevin (2006)

Regia
  • Paul McGuigan
  • Cu

    Josh HartnettMorgan Freeman
  • Gen film

  • Durata

    109 minute
  • Lucky Number Slevin este un thriller cu rasturnari de situatie in lumea interlopa a crimei si razbunarii. 

    Actiunea are loc in New York City, si spune povestea unei confuzii care il aduce pe Slevin (Josh Harnett) in mijlocul unui razboi dintre doi capi mafioti rivali de moarte: The Rabbi (Ben Kingsley) si The Boss (Morgan Freeman). 

    Slevin este supravegheat permanent de detectivul insistent Brikowski (Stanley Tucci) ca si de asasinul temut Goodkat (Bruce Willis) si se vede in situatia de a-si construi singur un plan pentru a scapa de acestia... inainte sa puna mana pe el. 

    In film mai joaca si Lucy Liu, in regia lui Paul McGuigan dupa un scenariu deJason Smilovic.

The Illusionist (2006)


  • Regia

    Neil Burger
  • Cu

    Edward NortonJessica Biel
  • Gen film

  • Durata

    109 minute
  • Intr-o lume in care nimic nu este ceea ce pare, un iluzionist si un comisar de politie se infrunta intr-o disputa a vointelor ce incearca sa traseze linia unde se sfarseste realitatea si unde incepe magia…stergand linia dintre putere si coruptie, iubire si devotament, vigilenta si manie chiar, in final, viata si moarte. 

    Un mister supranatural care imbina romantismul, politica si magia, "Iluzionistul" este cel mai nou film realizat de producatorii filmelor Crash si Sideways, premiate de catre Academia Americana. In film joaca Edward Norton (Fight Club, American History X), nominalizat la Premiile Academiei, si Paul Giamatti (Cinderella Man, Sideways), in rolul unor barbati in plina disputa a spiritelor. Norton intruchipeaza un magician misterios, numit Eisenheim, care incalca legile naturii dupa bunul plac in fata unui public ingrozit. Giamatti il flancheaza, jucand rolul agerului inspector sef Uhl, un vienez dedicat respectarii legii. Pentru acesta magia nu isi are locul in lumea sa atat de ordonata. Jessica Biel (Elizabethtown) este, pe ecran, frumoasa si enigmatica Sophie von Teschen, careia intalnirea cu asa-numitul Eisenheim ii altereaza implacabil destinul. Eisenheim se apropie periculos de mult de a dezvalui secretul intunecat pe care aceasta il ascunde.

    Eisenheim nici nu incepe bine sa isi arate uimitoarele numere de iluzionism in Viena, ca se si raspandeste vorba despre puterile lui supranaturale, ajungand chiar la urechile unuia dintre cei mai puternici si pragmatici oameni din Europa, printul Leopold (Rufus Sewell, din Dark City). Crezand ca iluzionistul nu este decat un sarlatan desavarsit, Leopold participa la unul dintre spectacolele lui Eisenheim, sperand sa poata sa il demascheze pe parcursul reprezentatiei. Dar cand frumoasa logodnica si perechea printuuli, Sophie von Teschen, asista la numerele de magie, Eisenheim si Sophie isi aduc aminte unul de celalalt din tinerete - o veche idila renaste. Rivalizand pentru afectiunea lui Sophie, in scurt timp devine evident faptul ca amandoi barbatii sunt in stare de orice ca sa isi revendice si sa pastreze dragostea ei. 

    Cu cat iubirea aceasta clandestina ia amploare, cu atat Leopold ii cere lui Uhl sa intensifice eforturile pentru a-l da de gol pe Eisenheim, chiar si atunci cand magicianul reuseste sa atraga un public devotat. Pe cand Uhl cauta cu incapatanare motivul sau omul din spatele trucurilor, Eisenheim se pregateste pentru cel mai mare numar de iluzionism al sau.

    Yari Film Group prezinta o productie a Koppelman Levien/ Michael London Production, in colaborare cu Contagious Entertainment of A Film, de Neil Burger: "Iluzionistul". Filmul a fost scris si regizat de Neil Burger, care s-a bucurat de aclamari si apreciere din partea criticilor pentru filmul sau de debut, Interview with the Assassin, 2002 – si are la baza scurta naratiune "Eisenheim, iluzionistul" de Steven Millhauser, castigator al premiului Pulitzer. In rolurile principale apar Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel si Rufus Sewell. 

     "Iluzionistul" este produs de catre Michael London (Sideways), Brian Koppelman (Interview with the Assassin), David Levien (Interview with the Assassin), Cathy Schulman and Bob Yari (Crash) si a fost realizat cu ajutorul unei echipe superlative de artizani, dintre care : director de imagine - Dick Pope BSC ("Topsy-Turvy"); monteur Naomi Geraghty (Hotel Rwanda); scenograf - Ondrej Nekvasil ( castigatorul premiului Emmy winner pentru Anne Frank: The Whole Story); designer de costume - Ngila Dickson (castigatoarea premiului Oscar pentru The Lord of the Rings: The Return of the King); si compozitor - Philip Glass (nominalizat la premiile Academiei pentru The Hours). Castingul a fost realizat de Deborah Aquila ASC, Tricia Wood ASC si Nina Gold. Jane Garnett a fost producatorul executiv, co-producatori ei fiind Tom Nunan, Ted Liebowitz, Joey Horvitz cu Tom Karnowski, Matthew Stillman si David Minkowski. 


    Filmul lui Neil Burger surprinde inteligent oscilaţia mereu incertă dintre iluzionism şi magie, abundând de trucuri inspirat executate, încercând ici-colo elemente vrăjitoreşti. Iluzionistul nu este altcineva decât fiul unui tâmplar austriac, care în urma unui incident şi-a descoperit talentul de prestidigitator. Astfel el se face cunoscut în oraş şi chiar atrage atenţia tinerei ducese Sophie von Teschen, pe care o reîntâlneşte când creşte mare şi devine un iluzionist celebru, aceasta fiind acum logodită cu un prinţ antipatic, Leopold. Iluzionistul îşi foloseşte talentele de scamator şi împreună cu Sophie înscenează un omor pentru a scăpa de nesuferitul prinţ.

Frank Miller's Sin City (2005)


  • Regia

    Frank MillerQuentin TarantinoRobert Rodriguez
  • Cu

    Bruce WillisJessica AlbaMickey Rourke
  • Gen film

  • Durata

    118 minute
  • Bine ati venit in Sin City. Acest oras atrage banditii, coruptii si suferinzii. Unii il numesc intunecat. Dur. Pe de alta parte, altii il numesc "casa". Politisti necinstiti. Femei sexy. Gardieni disperati. Unii cauta razbunarea. Altii salvarea. Apoi, mai sunt si cei care spera la putin din amandoua. 

    Un univers al unor eroi neverosimili si apatici care se straduiesc totusi sa faca ceea ce trebuie intr-un oras indiferent. Povestile lor - socante, tensionate si mistuitoare - sunt aduse in prim plan într-un film regizat de Frank Miller si Robert Rodriguez, cu participarea exceptionala a regizorului Quentin Tarantino.

    Filmul se bazeaza pe romanele grafice ale lui Frank Miller, "The Hard Goodbye", "The Big Fat Kill" si "That Yellow Bastard".


Watchmen (2009)


  • Regia

    Zack Snyder
  • Cu

    Patrick WilsonMalin AkermanJeffrey Dean MorganJackie Earle HaleyBilly Crudup,Matthew Goode
  • Gen film

  • Durata

    163 minute
  • Intr-o societate umana alternativa, in anul 1985 zilele de glorie ale supereroilor costumati sunt de mult apuse. Acestia sunt acum in afara legii, singurii care-si mai pot exercita puterile fiind cei aflati in slujba guvernului Statelor Unite. Cand unul dintre ei este ucis brutal, ceilalti pornesc o investigatie pentru a-l descoperi pe asasin. Eroii reuniti scot la iveala o conspiratie diabolica, care vizeaza anihilarea tuturor supereroilor, in scopul de a influenta balanta puterilor dintr-o lume nu foarte diferita de a noastra.

Good Will Hunting (1997)


  • Regia

    Gus Van Sant
  • Cu

    Ben AffleckRobin WilliamsMatt Damon
  • Gen film

  • Durata

    126 minute
  • Sunt unele filme din care nu mai ramane nimic dupa ce le dai la o parte invelisul de Oscaruri. Good Will Hunting nu face parte dintre ele. 

    Will Hunting e un tanar cu probleme. Poate pentru ca nu s-a nascut in cartierul potrivit, n-a avut parte de educatia potrivita, de viata potrivita sau poate pentru ca se aprinde repede la manie si isi pierde capul. Si mai mult ca sigur, toate la un loc. Aparent, nu-l deranjeaza faptul ca e un simplu baiat de serviciu care spala coridoarele prestigioasei universitati MIT. Dar e genul care nu refuza nici o provocare... Asa se face ca intr-o zi, fara sa-l vada nimeni, rezolva pe tabla o problema pe care prof. Lambeau (Stellan Skarsgaard) o alesese ca sa isi incuie studentii. Uluit de solutia gasita si de faptul ca nimeni nu indrazneste sa o revendice, prof. Lambeau se hotaraste sa il gaseasca pe autor. Will Hunting, baiatul care spala pe jos, e de fapt un geniu matematic si, cand il descopera, Lambeau refuza sa-l lase sa se iroseasca. Numai ca Will nu vrea sa fie salvat dimpotriva, parca face totul sa se autodistruga. Nici macar prietenul lui cel mai bun, Chuckie (Ben Affleck), nu reuseste sa-l convinga sa nu dea cu piciorul sansei... Din pacate pentru Will, pe cat e de genial, pe atat e de incapatant si incrancenat sa ramana acolo unde considera ca ii e locul: alaturi de prietenii lui, intr-o viata fara ambitii si in care multe se rezolva cu pumnii nu cu mintea. Dar ranile lui cele mai dureroase nu sunt cele care i se vad pe fata, ci cele care se citesc in suflet. Mai mult, Will nu considera ca ar avea ceva de demonstrat despre el insusi. Sau ca ar merita ceva mai bun de la viata. Ironia face ca tot temperamentul lui impulsiv sa ofere solutia dorita de Lambeau. Ca sa evite un nou conflict cu politia, Will accepta sa mearga la un psiholog si sa ia cursuri de matematica. Sirul de intalniri dezastruoase cu psihologi se termina in mod fericit cu dr. Sean McGuire (Robin Williams), care are si el un trecut plin de cicatrici si gaseste calea de a deschide carapacea in care Will isi ascunsese geniul si dorinta de a trai pe masura lui.