Sunday, August 12, 2012

Brother Bear (2003)

For movie click


  • Regia

    Aaron BlaiseRobert Walker
  • Cu

    Joaquin PhoenixJeremy Suarez
  • Gen film

    Animatie  Aventuri  Familie

    Durata

    85 minute

    Este povestea a trei frati care au trãit pe meleaguri îndepãrtate cu mult timp în urmã, atunci cînd mamutii încã mai hoinãreau prin ceea ce astãzi numim Nord Vestul Americii. Kenai, cel mai mic dintre cei trei frati, este pe cale sã-si primeascã totemul personal – simbolul pe care Marele Spirit i-l dãruieste pentru a-i fi cãlãuzã în viatã. Atunci cînd Tanana, samanul tribului îi prezintã Ursul – simbol al dragostei, tînãrul este foarte dezamãgit. El spera cu totul altceva. Ceva mai important, cum ar fi un vultur (simbolul cãlãuzei), asa cum primise fratele sãu Sitka, sau totemul lupului (simbolul întelepciunii) cum avea fratele Denahi. În timp ce Sitka încearcã sã îl mîngîie, Denahi nu înceteazã sã-l necãjeascã. 
    Curînd dupã acest eveniment, Kenai descoperã cã un urs i-a sterpelit cosul cu peste si impulsiv, pleacã sã-l urmãreascã. Fratii îi iau urma sperînd sã îl apere de pericole. Prins într-o aprigã confruntare, Sitka face un efort disperat pentru a-si salva frãtiorul de ruperea unui ghetar. Fratele cel curajos moare în timp ce ursul scapã nevãtãmat. 

    Ignorînd sfaturile lui Denahi si învãtãturile din trib despre fraternitate, Kenai pleacã pe urmele ursului pe care îl crede rãspunzãtor de moartea fratelui sãu. Sitka. În ciuda traditiilor, el ucide ursul, dar, în acelasi moment, Marele Spirit sub forma Luminilor Nordului, coboarã spre Kenai si îl transformã în creatura pe care tînãrul o dispretuia cel mai mult. Între timp, Denahi, ce descopeã cã fratele lui mai mic a plecat sã urmãreascã ursul, ajunge la scenã abia dupã ce Kenai s-a transformat. În momentul în care vede ursul lîngã hainele fratelui sãu, Denahi îsi închipuie ce era mai rãu, anume cã alt frãtior a fost ucis de urs. Lasã deoparte toatã filosofia despre existentã pasnicã si se angajeazã într-o rãzbunare cumplitã asupra ursului care i-a ucis fratele. 

    Kenai nu se adapteazã deloc usor la viata în piele de urs. Tanana, femeia vraci i se aratã si îi spune cã spiritul lui Sitka este responsabil de transformarea sa si cã Kenai îl poate gãsi „pe muntele unde lumina atinge pãmîntul”, un loc pe care Kenai habar nu are unde sã-l caute. Frustrat, mînios si speriat, bãiatul se întîlneste cu doi elani cam bãtuti în cap, care vorbesc cu accent neaos canadian . Rutt si Tuke. Kenai încearcã sã le povesteascã despre predictia pe care a primit-o si cere ajutorul lor pentru a gãsi locul cu pricina, dar cei doi elani îl cred ticnit si încearcã sã-l ignore. Norocul l-a pãrãsit pe Kenai si îi merge din ce în ce mai rãu, mai ales atunci cînd cade într-o capcanã si se trezeste atîrnat într-un copac. 

    Se întîlneste cu un pui de urs vorbãret, Koda, care îi cere ajutorul sã ajungã la mama lui, la reuniunea ursilor de la Salmon Run, dar Kenai se încãpãtîneazã mai întîi si î-l refuzã. Culmea, ultimul lucru din lumea asta pe care l-ar face ar fi sã ajute tocmai un urs! Dar Koda a fost separat de mãmica lui si are nevoie de ajutorul unui urs mare ca sã ajungã din nou lîngã ea, astfel cã, de voie, de nevoie, Kenai acceptã în silã sã-l ducã pe Koda la Salmon Run. Cu conditia ca puiul sã îl ajute sã se dea jos din nesuferitul de copac. 

    Curînd, cei doi pornesc spre marea aventurã. Denahi, însufletit de dorinta aprigã de rãzbunare, urmãreste obstinat ursul ucigas, fãrã sã-si dea seama cã ursul si fratele sînt una si aceiasi persoanã. Între timp, Kenai si Koda si croiesc drum prin sãlbãticia înghetatã, printre caverne si prin gheturile tundrei, trec de un cîmp de gheizere sufuroase si înfruntã tot felul de pericole. 

    La Salmon Run, Kenai descoperã un „bun–venit” cãlduros din partea ursilor care s-au adunmat la festivalul anual. Treptat, bãiatul transformat în urs simte cã ura îi dispare din suflet, si începe sã se întrebe, în adîncul sufletului, despre menirea sa, despre adevãrul învãtãturilor, despre întelesul adevãrat al sentimentului de fraternitate. În final, descoperã cã transformarea sa fizicã este nesemnificativã în raport cu transformarea care s-a petrecut în sufletul lui. Atunci cînd Denahi ajunge la reuniunea ursilor, are loc marea confruntare dramaticã. 

    „Brother Bear” este un proiect pe care Studiourile de animatie Disney Florida îl considerã „fãcut în casã”, pentru cã ideea unui film despre o strãveche legendã a indienilor din nordul îndepãrtat al Americii a fost dezvoltatã acolo.


No comments:

Post a Comment