Thursday, June 21, 2012

Sherlock Holmes: A Game Of Shadows (2011)



  • Regia

    Guy Ritchie
  • Cu

    Jude Law, Noomi Rapace, Robert Downey Jr.
  • Gen film

    Actiune Mister 


Durata

129 minute


Regizorul Guy Ritchie revitalizează în această perioadă aventurile celebrului detectiv britanic creat de Arthur Conan Doyle. Filmul "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" îi va avea în centrul atenţiei pe actorii Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace şi personajele lor.

Noomi Rapace a primit în filmul lui Ritchie primul ei rol major la Hollywood după ce a ajuns faimoasă internaţional cu rolul principal din trilogia suedeză "The Girl With The Dragon Tattoo". Noomi a fost foarte lăudată de colegii ei de filmare, iar personajul ei capturează adesea toată atenţia privitorului.

Un alt personaj interesant va fi cel al lui Stephen Fry. "Îl joc pe Mycroft. El e fratele mai deştept al lui Holmes, însă e atât de leneş încât nu ajunge niciodată să aibă reputaţia pe care şi-o face Sherlock. E un personaj foarte interesant şi m-am distrat să-l interpretez, mai ales pentru că am fost un fan de-al lui Sherlock Holmes încă de când eram un copil", a spus Fry pentru Total Film. "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" este construit în aşa fel încât să-i facă o introducere adecvată personajului Moriarty, jucat de vedeta serialului "Mad Men", Jared Harris. Moriarty e cel mai mare şi mai periculos duşman al detectivului Sherlock Holmes.

Noua aventură cu indicii, deducţii, piste de urmărit şi descoperiri va apărea în cinematografe începând din 16 decembrie 2011, în SUA.

Se pare că Guy Ritchie are uşoare probleme cu sequel-ul poveştii lui Sherlock Holmes. Cei care deţin drepturile asupra operei literare a lui Arthur Conan Doyle au declarat că Sherlock Holmes 2 va fi anulat dacă Ritchie va sugera, oricât de subtil, o oarecare notă de homosexualitate între personajele principale.
Robert Downey Jr., invitat la emisiunea lui David Letterman, a făcut aluzie la un subtext homoerotic al relaţiei dintre personajul său şi dr. Watson. În cadrul aceleiaşi emisiuni, actorul i-a întrebat pe cei din public dacă-l considera pe Holmes (pe cel din film, evident) un homosexual foarte macho.

Declaraţiile lui Downey Jr. au înfuriat-o pe Andrea Plunket, deţinătoarea drepturilor nord-americane a aventurilor detectivistice ale lui Sherlock Holmes. Drept urmare, Ritchie s-a ales cu o muştruluială corectivă: dacă va îndrăzni să facă aluzie la acea homosexualitate enunţată de Downey Jr., i se vor anula drepturile de adaptare.

"Sper că acesta a fost doar un exemplu al umorului negru care-l caracterizează pe domnul Downey Jr. Ar fi drastic, însă aş retrage drepturile de adaptare a următoarelor povestiri cu Holmes, dacă se va scoate în evidenţă această tematică homosexuală. Nu sunt homofobă, însă nu mă încântă cei care refuză să ignore spiritul cărţilor", a declarat Plunket.






Hiperkineticul Sherlock Holmes, apărut acum doi ani, mi-a dispărut suficient de repede din memorie pentru ca acum să fiu nevoit să intru pe pagina filmului pentru a-mi aminti cine era villain-ul! Cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce priveşte continuarea: profesorul Moriarty face toţi banii în Sherlock Holmes: Jocul Umbrelor şi-i ridică o mulţime de probleme amuzantului detectiv, interpretat cu acelaşi aplomb de Robert Downey Jr..

Poate că excesele teroriste din film vor ridica nişte sprâncene (Guy Ritchie o fi ţinut morţiş ca filmul său de epocă să fie în ton cu tendinţele prezentului), dar premisa este convingătoare: o minte criminală intenţionează să provoace un război mondial (atenţie, suntem încă în secolul 19!) după ce achiziţionează o serie de fabrici, de la armament la medicamente, a căror producţie ar aduce un imens profit în cazul unei conflagraţii.

Trecând peste miză, dragii de Holmes şi Watson fac exact ce ştiu mai bine: să se ciondănească în timp ce scapă ca prin minune dintr-o mulţime de ambuscade, capcane şi situaţii (fără ieşire, desigur) gândite de inventivul Moriarty. Te vei trezi râzând în hohote la câteva scene, pentru Guy Ritchie, deşi îşi aruncă peste tot prea elaboratele secvenţe de acţiune (e loc şi de ceva secvenţe bullet time, parcă nepotrivite cu anul în care se petrec evenimentele), dă dovadă şi de intuiţie comică. Sherlock Holmes 2 nu este nici cel mai bun action al anului şi nici cea mai bună comedie, dar e suficient de distractiv ca să nu-ţi dai seama cum trec două ore din timpul tău.

Marele atu al filmului nu sunt nici exploziile şi nici secvenţele de acţiune, ci chimia excelentă dintre Downey Jr. şi Jude Law. Ceva ne spune că multe dintre momentele comice au fost improvizate de cei doi, ele lipsind cu totul în scenariu. Noomi Rapace, în schimb, este doar o cincea roată la căruţă, povestea ei fiind aproape forţată în context.

Ce mai încoace şi-ncolo, merită să faci o vizită la cinema pentru a te amuza cu giumbuşlucurile lui Sherlock Holmes, dar şi o parte dintre deducţiile sale, mai logice decât te-ai fi aşteptat într-un scenariu deloc lipsit de probleme.

No comments:

Post a Comment